Van der Broeck verbijsterd over onregelmatigheden Abellio

28 apr 2015, 15:31 Nieuws
station venlo 3
MAASTRICHT - Vanmiddag is gedeputeerde Patrick van der Broeck, verantwoordelijk voor openbaar vervoer, door de directeur van de NS geïnformeerd over het feit dat zij hebben moeten ingrijpen bij dochteronderneming Abellio. Bij de aanbestedingsprocedure van het openbaar vervoer in Limburg zijn namelijk onregelmatigheden gepleegd.
De aanbesteding werd op 10 maart gewonnen door NS-dochter Abellio. NS maakte nu bekend dat men bij een intern onderzoek is gestuit op ernstige onregelmatigheden, waarbij medewerkers van hun dochtermaatschappij ongeoorloofd vertrouwelijke informatie ontvingen van een ex-medewerker van Veolia Transport Limburg.
'Heel zorgelijk'
De CDA-gedeputeerde is teleurgesteld, verbijsterd en volslagen verrast over dit nieuws. 'Dit is heel zorgelijk. We gaan ons nu beraden op de ontstane situatie en wat onze vervolgstappen zijn. Het is niet in het belang van de reiziger in Limburg om daar nu al op vooruit te lopen. Onze juristen gaan dit nu verder onderzoeken en analyseren.'
Excuses
De NS geeft aan de eventuele gevolgen te aanvaarden. 'Mocht de provincie besluiten Abellio Limburg uit te sluiten, dan zal de NS dat besluit respecteren', laat de spoorwegmaatschapij weten. Ook biedt de NS haar excuses aan, vooral in de richting van de provincie en Veolia.
Baangarantie
De voormalig werknemer van Veolia was via een tussenpersoon ingehuurd door Qbuzz, een andere dochteronderneming van NS. Terwijl hij in dienst was van Veolia, en ook daarna nog, deelde hij informatie met het bedrijf. De NS concludeert dat de ex-medewerker van Veolia daarmee onderdeel uitmaakte van het biedingsteam van Abellio. Ook zou hij een baan krijgen bij Qbuzz mocht Abellio de aanbestedingsprocedure winnen. De voormalig Veolia-man zou per 1 mei in dienst treden bij Qbuzz. Dat contract wordt nu ontbonden, liet de NS weten.
Non-actief
1Limburg meldt dat de NS ook bekend maakt dat twee bestuurders van Qbuzz/Abellio op non-actief zijn gesteld en nog onderzoekt of er tegen andere betrokken medewerkers maatregelen genomen dienen te worden.