Uitspraak gerechtshof Den Bosch over Gijsbert Ruiter op 19 maart

05 mrt 2015, 18:46 Nieuws
ruiterhuis
DEN BOSCH - Op 19 maart zal het gerechtshof in Den Bosch uitspraak doen in de zaak Gijsbert Ruiter, ook wel bekend als de Haelense molotovman.
Oorspronkelijk zou er al in oktober een oordeel worden geveld, maar het Hof wilde alsnog de psycholoog horen die een rapport over de Haelenaar had opgesteld.
Voorarrest
Het OM eiste een celstraf van 27 maanden, waarvan 18 voorwaardelijk. Ruiter zat zo lang in voorarrest, dat hij met die straf niet naar de gevangenis zou moeten. Justitie verdenkt hem van één poging tot moord, twee pogingen tot zware mishandeling en enkele bedreigingen.
Handboog
De inwoner van Haelen ging in 2012 compleet door het lint toen een hek voor zijn huis aan de Grote Kampweg werd verwijderd door de gemeente Leudal. Het hek had Ruiter geplaatst om zich te beschermen tegen herhaaldelijke aanvallen van zijn buren, de bewoners van een woonwagenkamp. Bij de verwijdering van het hek verzette Ruiter zich daarom hevig, gooide molotovcocktails en bedreigde agenten met een handboog.
Beroep
In 2013 werd Ruiter door de Roermondse rechtbank tot 9 maanden cel veroordeeld voor poging tot zware mishandeling. Justitie had toen maar liefst 8 jaar geëist, voor in totaal zeven pogingen tot moord. Justitie én Ruiter tekenden beroep aan tegen die uitspraak.