Thieu Wagemans hekelt andermaal handhavingsbeleid gemeente Leudal

17 mei 2015, 18:30 Nieuws
fertilize 62416 1920
LEUDAL - Raadslid Thieu Wagemans (Ronduit Open) hekelt in een brief aan het college van B&W andermaal het handhavingsbeleid van de gemeente Leudal.
Hij doet dat deze keer aan de hand van een uitspraak van de voorzieningenrechter van 13 mei, betreffende klachten van omwonenden over de geur- en geluidsoverlast van een melkrundveebedrijf aan Karreveld in Heibloem. Het is niet voor het eerst dat Wagemans aandacht vraagt voor de gebrekkige wijze waarop het handhavingsbeleid in Leudal volgens hem wordt uitgevoerd.
Geen Lering
'Handhaving blijft achterwege of sommige ondernemers worden vooraf vanuit het gemeentehuis geïnformeerd wanneer men komt controleren, waarna bij de controle blijkt dat alles in orde is', schrijft Wagemans. 'Ik verwijs tevens naar de gang van zaken in het afgelopen jaar rond Landgoed Leudal. Kennelijk wordt er geen lering getrokken.'
Zelf geroken
Het raadlid brengt nu een uitspraak van de voorzieningenrechter voor het voetlicht, waarin de rechtbank de gemeente in het ongelijk stelt omdat klachten over een bedrijf aan Karreveld terzijde zijn geschoven zonder dat de gemeente de moeite heeft genomen om metingen te doen. Wagemans: 'Ter zitting is door de handhavend ambtenaar verklaard dat hij geen metingen heeft gedaan omtrent geuroverlast maar "zelf heeft geroken". Dergelijke reacties zouden lachwekkend zijn, ware het niet dat het hier om controle van formeel vastgestelde regels gaat. In vergunningen worden op basis van berekeningen nauwkeurige en meetbare aantallen opgenomen, maar in de praktijk van Leudal komt het voor dat medewerkers zelf bepalen of er een probleem is. Vergunningsbepalingen blijken in Leudal slechts papieren waarde te hebben.'
Evenwichtigheid zoek
Wagemans wijst er verder op dat de ene ondernemer in geval van overtredingen al bij voorbaat kan rekenen op legalisatie, terwijl andere burgers onmiddellijk worden gedreigd met dwangsommen. 'De evenwichtigheid is zoek. Is het vreemd dat veel burgers hun vertrouwen in het handhavingsbeleid kwijt zijn en niet eens meer meldingen doen in geval van overtredingen? Zeer helaas hebben al dergelijke ervaringen en bemerkingen tot op heden niet tot zichtbare beleidsbijstelling geleid. Zou ik daar nu wel op mogen rekenen?', zo vraagt het raadslid tot slot.