Stop inname Maaswater voor drinkwaterproductie

04 aug 2015, 20:59 Nieuws
maas neer 1
LIMBURG - Het Maaswater voldoet niet aan de kwaliteitseisen om er drinkwater van te maken. Daarom zijn drinkwaterproducenten die innemen uit de Maas – WML, Evides Waterbedrijf en Dunea - gestopt met de inname van Maaswater voor drinkwaterproductie.
Dit is het gevolg van het niet goed werken van de afvalwaterzuiveringsinstallatie (IAZI) op het Chemelotterrein. De IAZI loost op de afgetakte Ur die uitmondt in de Maas. Momenteel worden zogeheten pyrazolen gemeten in het oppervlaktewater. De beheerder van de IAZI, Sitech, heeft een plan van aanpak gepresenteerd om het probleem binnen een week op te lossen.
Drinkwaternorm
Pyrazolen ontstaan bij de productie van acrylonitril, door de ACN-fabriek van Acrylonitril BV. Vanaf de afvalwaterzuiveringsinstallatie wordt deze stof via de zijtak van de Ur op de Maas geloosd. De lozing van pyrozolen is momenteel hoger dan volgens de drinkwaternorm is toegestaan. Normaal worden pyrazolen biologisch afgebroken door bacteriën in de IAZI, maar op dit moment worden door deze bacteriën minder pyrazolen afgebroken dan normaal.
Maatregelen
Sitech heeft voorgesteld de hoeveelheid pyrazolen naar de IAZI te verminderen, door onder andere te bufferen op eigen terrein totdat de IAZI weer volledig werkt zoals het hoort. De beheerder wil verder de biologische activiteit van de IAZI verhogen, waardoor de bacteriën meer pyrazolen verwijderen uit het afvalwater. Er zal dagelijks worden gemeten bij de IAZI en bij meetpunt Roosteren.
Harder water
Alle partijen zeggen er vertrouwen in te hebben dat de te treffen maatregelen vrijdag tot de afgesproken norm zullen leiden. Volgens WML is het drinkwater geen moment in gevaar geweest. Voor de winning van drinkwater wordt op dit moment grondwater gebruikt. Consequentie daarvan is dat vooral huishoudens in Noord- en Midden-Limburg iets harder water krijgen dan normaal, dus met iets meer kalk. Zodra de kwaliteit van het Maaswater weer voldoet aan de eisen, gaan de Maaswaterbedrijven weer innemen.
Mensen die meer informatie willen hebben, kunnen bellen met WML: 0800-023.30.40.