Samen Verder vraagt aandacht voor veiligheid rondom N280 in tweede MER

26 jan 2018, 12:53 Nieuws
naamloos 1
LEUDAL - In de aanstaande raadsvergadering op 6 februari, staat de N280 weer eens op de agenda.
De fractie Samen Verder zal een amendement indienen, omdat de oorspronkelijke kaders van de provinciale voorkeursvariant 3C volgens de partij inmiddels significant zijn opgerekt en in dat kader op veiligheid, milieu en gezondheid niet zijn onderzocht in de eerste Milieu Effect Reportage (MER).
Veiligste
Ria Teluij: 'Aan de keuze van de provincie, die niet de keuze van de inwoners en de gemeente Leudal was, kunnen we blijkbaar niets meer doen. Wel willen het best haalbare en vooral veiligste resultaat voor mens en natuur in Baexem en Kelpen eruit slepen, daar kan toch geen verstandig en weldenkend mens iets tegen inbrengen?'
Gevaarlijke stoffen
De fractie had eerder in een brief aan gedeputeerde Geurts (PvdA) gevraagd om in de tweede MER alsnog de 5 E variant mee te nemen en de uitkomst daarvan objectief te vergelijken met de huidige, gewijzigde 3 C. Daarop kreeg Samen Verder gisteren een negatief antwoord. In het amendement voor de komende raadsvergadering stelt de fractie nu voor om in de tweede MER gedegen onderzoek te doen naar onder meer het het opschuiven van de N280 richting het zuiden bij Exaeten. Ook het transport van gevaarlijke stoffen over de N280 zou punt van onderzoek dienen te zijn volgens de fractie. Verder vraagt de verplaatsing van de brug in Kelpen met doorkruising van het Natuurnetwerk Nederland aandacht, omdat deze verplaatsing nooit in een MER onderzocht is en deze oplossing alleen is getoetst en onderbouwd op financiële gronden.