Ronduit Open: 'Nieuw mestbeleid dringend noodzakelijk'

14 jan 2016, 14:09 Nieuws
crap 609771 1920
Pixabay - extrabrandt (CC0 - Public Domain)
LEUDAL - Het is dringend noodzakelijk dat er nieuw beleid komt ten aanzien van mestverwerking. Dat constateert oppositiepartij Ronduit Open, die daarom een beleidsnotitie heeft voorgelegd aan de commissie fysiek, met als doel in februari met een voorstel aan de gemeenteraad te komen.
Het landelijk beleid met betrekking tot mestverwerking is gewijzigd. Er was al de mestverwerkingsplicht, met als doel het fosfaatoverschot te verminderen. De mestverwerkingsplicht heeft als consequentie dat op een groot aantal bedrijven mest verwerkt dient te worden.
Ingrijpende gevolgen
Nu is per 1 januari 2016 de Algemene Maatregel van Bestuur Verantwoorde groei melkveehouderij (AMvB grondgebondenheid) in werking getreden. Die heeft als doel te voorkomen dat de melkveehouderij grondloos kan groeien. Het beleid houdt in dat een gedeelte van de mest, die niet op grond binnen het bedrijf kan worden aangewend, moet worden verwerkt. Gelet op de grote omvang van de veehouderijsector in Leudal en het feit dat het grondgebonden karakter op veel veehouderijbedrijven laag is, betekent dit dat mestverwerking naar verwachting een grote omvang zal krijgen. Dat heeft ingrijpende gevolgen, zowel voor ondernemers, als voor het buitengebied van de gemeente, laat de partij weten. 'Er is sprake van een nieuwe activiteit die het noodzakelijk maakt beleid te formuleren. Waar moet mestverwerking gaan plaatsvinden? Mag dat op de bedrijven of kiest men voor geconcentreerde gezamenlijke mestverwerking op bedrijventerreinen? Welke voorwaarden zijn daaraan verbonden en wordt er een overgangsperiode aan gekoppeld?'
Niet te laat
Het bestaande beleid in Leudal op het vlak van mestverwerking houdt in dat mestverwerking moet worden geconcentreerd op bedrijventerreinen. Daarbij doen zich verschillende problemen voor, constateert Ronduit Open, die vragen om een nieuwe aanpak. 'Hoewel het beter was geweest dat hiertoe reeds eerder voorstellen aan de raad waren voorgelegd is het nog niet te laat. Het nieuwe beleid moet vooral antwoord geven op de vraag of de mestverwerking op bedrijventerreinen moet worden voortgezet. Zo ja, welke wijziging van regels is dan noodzakelijk om te voorkomen dat bijvoorbeeld Zevenellen zich -in strijd met de uitgangspunten - ontwikkelt tot een bedrijventerrein met negatieve gevolgen voor de omgeving, zo vraagt Ronduit Open zich af.
Is het antwoord op die centrale vraag negatief, dan wil Ronduit Open graag helder hebben welke regels nodig zijn om te voorkomen dat de kwaliteit van het buitengebied, als gevolg van mestverwerking op bedrijven, verslechtert en die activiteit een bron wordt van overlast. Ook het toerisme en recreatie zouden daar immers onder kunnen leiden.
'Het spreekt voor ons vanzelf dat het raadsvoorstel mede moet zijn gebaseerd op overleg met de betrokkenen, zowel ondernemers als burgers', zo laat Ronduit Open tot slot weten.