Ronduit Open: informatiebijeenkomst Livar roept juist vragen op

29 okt 2015, 11:39 Nieuws
beekkant 2
BAEXEM - Op 27 oktober hield de gemeente een informatiebijeenkomst voor omwonenden en andere belanghebbenden, over de vestiging van een Livar-varkenshouderij aan de Beekkant 2 te Baexem. De bijeenkomst heeft volgens Ronduit Open bij de aanwezigen juist veel vragen opgeroepen, vooral over de handelwijze van de gemeente.
Tiemen Brouwer, namens Ronduit Open lid van de commissie fysiek heeft dan ook een brief hierover naar het college gestuurd.
Juridische benadering
Allereerst vraagt Brouwer zich af waarom de informatieavond pas georganiseerd werd nadat omwonenden en anderen bezwaarschriften hebben moeten indienen. 'Het was toch veel logischer en transparanter geweest als er in een eerder stadium een informatiebijeenkomst was gehouden. Nu worden mensen die bezwaar hebben ingediend en zij die dat niet hebben gedaan voor voldongen feiten gesteld' laat Brouwer weten. 'Tijdens de informatieavond is van de zijde van de gemeente aangegeven dat mensen die bezwaar hebben ingediend, hun verhaal maar verder moeten doen bij de bezwarencommissie. Volgens ons een ongehoorde manier van doen. Zij worden hierdoor enkel op een juridische manier benaderd door de gemeente.' Brouwer roept het colle op om alsnog met de met omwonenden, andere belanghebbenden en de initiatiefnemer in gesprek te gaan, om waar mogelijk draagvlak en onderling vertrouwen te creëren.
Experiment
Tijdens de informatieavond kwam aan de orde hoe het mogelijk is dat er door de gemeente een vergunning is afgegeven die maximale uitstoot mogelijk maakt, terwijl de initiatiefnemer aangeeft met een experiment op de locatie aan de slag te willen gaan. Brouwer: 'De initiatiefnemer maakt op geen enkele manier duidelijkheid over hoe hij precies op de locatie aan de slag wil gaan. Dat antwoord willen wij alsnog hebben. Ook willen wij antwoord op de terecht door omwoners geuite vragen over handhaving. Gedurende de bijeenkomst gaven ambtenaren van de gemeente aan, dat wanneer mensen overlast ervaren ze dit direct moeten melden en dat er dan in dialoog met de initiatiefnemer gezocht moeten worden naar een oplossing.'
Handhaving
Aanwezig wethouder Verlinden (Samen Verder) kreeg de vraag ook voor de voeten geworpen maar gaf er niets eens antwoord op, schrijft Brouwer. 'We hebben ondertussen tal van voorbeelden in Leudal dat het allerbelabberdst gesteld is met de handhaving van vergelijkbare situaties en dat pogingen tot dialoog hopeloos stranden, of dat er zelfs totaal geen sprake van is. Hoe denkt u dat in dit dossier dan te gaan doen?'
Kwetsbaar
Tot slot wenst het commissielid duidelijk antwoord op vragen over hoe het mogelijk is dat er op deze locatie een vergunning door de gemeente is afgegeven voor deze activiteit, terwijl de omgeving uiterst kwetsbaar is door aangrenzend natuurgebied en zorglocaties.