Ronduit Open en D66 begrijpen kritiek CDA over 'beeldvorming Bombardon' niet

22 mei 2015, 16:00 Nieuws
bb k
LEUDAL - CDA fractievoorzitter Peter van Melick heeft in een open brief kritiek geleverd op de opstelling van Ronduit Open en D66 rondom de Bombardonkwestie. De fractieleiders van die oppositiepartijen begrijpen niet waar de CDA'er het over heeft.
Van Melick verwijt D66 en Ronduit Open veel stampij te hebben gemaakt in de media over De Bombardon, maar als het er werkelijk op aan komt 'terugtrekkende bewegingen' te maken.
Negatieve beeldvorming
Van Melick wijst er bijvoorbeeld op dat Ronduit Open pleitte voor een extra raadsvergadering om de aanpak van het college in de kwestie aan de orde te stellen. ‘Tijdens de vergadering van het presidium afgelopen dinsdag bleek Stan Backus van Ronduit Open echter niet in staat om aan te geven wat de bedoeling is met het extra agenderen van de motie. Het niet indienen van de motie zou betekenen dat de gang van zaken rond de Bombardon komende dinsdag niet wordt besproken.' Dat bevreemdt Van Melick nogal, evenals de houding van D66: 'Tijdens de laatste commissievergadering Sociaal had D66 ineens geen behoefte meer aan het bespreken van de problematiek van de Bombardon en liet het spreekrecht aan zich voorbij liet gaan. Het kan toch niet zo zijn dat deze partijen de media inschakelen om een negatieve beeldvorming te creëren, om vervolgens het politieke debat alsnog te mijden’ zegt Van Melick. Hij wil op korte termijn de betreffende motie van Ronduit Open lezen, zodat de Bombardon dinsdag kan worden besproken in de raad.
Geen probleem
Rens Raemakers (D66) schreef Van Melick meteen terug. 'Ik zie het probleem niet. Het is een fractie hopelijk toegestaan in de media of elders kritiek te hebben op een besluit of wijze van handelen van het College, zonder dan per se een motie te moeten indienen. Wij zullen dinsdag geen motie indienen, maar gaan er graag over in debat en zullen dat debat zeker niet mijden. Als de fractie Ronduit Open geen motie indient en CDA graag een debat wenst, dan kunnen jullie natuurlijk zelf ook een motie indienen.' Dat D66 niet sprak in de laatste commissievergadering is volgens Raemakers logisch. 'Dat moet in de raadsvergadering van 26 mei gebeuren en daar verheug ik me op'.
Aanvullende informatie
Raemakers is het met collega-fractieleider Stan Backus (Ronduit Open) eens dat Van Melick de zaken anders voorstelt dan ze zijn. Backus zegt net voor de vergadering van het presidium van verantwoordelijk wethouder Van den Beuken te horen hebben gekregen dat de wethouder een dag later nog met aanvullende informatie over de Bombardon zou komen. 'Ik heb toen duidelijk gemaakt te willen wachten met de motie totdat ik die informatie had'. Ook Backus zegt de zaak dinsdag in de gemeenteraad gewoon te willen bespreken.