Ronduit Open: 'Aantrekkelijkheid Leudal wordt ondergraven'

10 jun 2015, 11:08 Nieuws
img 8012
LEUDAL - Ronduit Open is van mening dat de de gemeente een tegenstrijdig beleid voert, daar waar het gaat over de aantrekkelijkheid van Leudal.
Enerzijds spant de gemeente zich in om natuurgebied Leudal beter op de kaart te zetten. Zo werd gisteren bijvoorbeeld bekend dat de gemeente op vier plekken parkeerplaatsen gaat aanleggen, met daarbij informatieborden voor toeristen: zogeheten recreatieve toegangspoorten. Die poorten komen bij Sint Servaas in Nunhem, De Busjop in Heythuysen, Dennenoord in Roggel en Sint Elizabeth's Hof in Haelen. Die plannen worden ook door de oppositiepartij toegejuicht .
Anderzijds vindt de fractie dat er besluiten worden genomen die juist afbreuk doen aan de aantrekkelijkheid van de gemeente. Raadslid Thieu Wagemans schreef daarover naar het College en noemde daarbij een aantal voorbeelden.
Verzieken
'Recent is besloten een omgevingsvergunning te verlenen aan een intensief veebedrijf aan de Beekkant 2 te Baexem waarbij u instemt met een verhoging van de geuremissie van 5.550 eenheden naar 42.779 eenheden, dat wil zeggen een verhoging met maar liefst 750 procent. Uw beleid is erop gericht de geurkwaliteit van het buitengebied verder te verzieken totdat deze overal 'Tamelijk Slecht' is. Het is triest te moeten vaststellen dat een eerdere motie van Ronduit Open om dit afbraakbeleid te stoppen door coalitiepartijen CDA en Samen Verder werd verworpen. Ook blijkt de vergunning bepalingen te bevatten die feitelijk onjuist zijn, zoals de bewering dat het bedrijf is gelegen in een agrarische omgeving terwijl het bedrijf grenst aan bos- en natuurgebied dat deel uitmaakt van het Leudal', schrijft Wagemans.

Klachtenregen
Verder maakt het raadslid zich druk over het groenonderhoud in de gemeente: 'Zo is besloten het onderhoud van openbaar groen in onze gemeente zodanig terug te brengen, dat de kwaliteit achteruit holt en Leudal aan aantrekkelijkheid verliest. Het regent klachten. Juist kleinschaligheid en variatie zijn belangrijke kwaliteiten die door toeristen worden gewaardeerd. Door uw beleid werkt u niet mee aan instandhouding ervan maar laat u, integendeel, de zaak verkommeren', zo liet Wagemans weten.
Kruisbeeld
Een aparte brief wijdde Wagemans aan klachten van burgers over het kruisbeeld op de hoek van de Tramstraat-Kleine Laak in Roggel, waar alle groen verwijderd is rond het kruisbeeld, inclusief planten die op het punt stonden in bloei te komen:'Burgers spreken er schande van dat in het gemeentelijk beleid kennelijk het basisrespect ontbreekt voor wat voor een aantal burgers betekenisvol is, zowel uit religieus oogpunt, als uit oogpunt van heemkunde/volkscultuur. Het is de zoveelste klacht over de wijze waarop het openbaar groen wordt onderhouden, of beter gezegd niet wordt onderhouden. In dit specifieke geval is, zoals iemand het verwoordde, de vraag aan de orde of binnen het gemeentelijk beleid moraal niet langer aan de orde is, omdat centen belangrijker worden geacht.'