Rode koontjes, beleefde handdrukken en een map met matches

13 feb 2017, 14:49 Nieuws
1
Sandra Huntjens
ROERMOND - De eerste Roermond On Stage was een succes, daarover waren de betrokkenen het afgelopen donderdagmiddag meteen eens. Alle derdejaars vmbo-leerlingen in Midden-Limburg deden mee, van de scholen van Stichting Onderwijs Midden-Limburg en Citaverde.
Tijdens Roermond On Stage gingen 1000 vmbo’ers in gesprek met 240 beroepsbeoefenaars van ruim 100 bedrijven.
Geen eiland
'Onderwijs is geen geluksmachine, daar zijn we ons van bewust' zegt ambassadeur Ferdinand Pleyte, tevens onderwijswethouder in Roermond. 'We kunnen wél ons best doen om iedereen meer kansen en mogelijkheden te geven. Laat dit een traditie worden, want onderwijs is geen eiland.' Dat is precies zoals ook Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML) het ziet. Onderwijs wordt interessanter en beter in samenwerking met ouders, overheden, organisaties en ondernemers. 'Ik ben superpositief verrast', reageert bestuursvoorzitter Thieu Kikken. 'De leerlingen hoor ik niet zeggen ‘ik móet’ maar ‘ik wíl hier heel veel doen’. Dit eerste beroepenfeest is meer dan een succes.' Op 9 maart gaan leerlingen tijdens Doe Dag naar de bedrijven waar ze een match mee hebben. Van de deelnemers aan de landelijke On Stage, tien jaar geleden, blijkt een kwart te werken in of via het bedrijf waar ze toen een match mee hebben gemaakt.
Bewust kiezen
In de Jo Gerrishal zoekt Naoki Hermans de dame met wie ze zou spreken. 'Een lifestyle coach. Daar ben ik wel benieuwd naar. Ik sport veel en ben bezig met bewust eten. Misschien kan ik daar anderen ook mee helpen.' Haar vriendin Noëll Hoven geeft haar gesprekspartner van Zuyderland verpleegzorg een hand om het gesprekje af te ronden. 'Ik vind het best wel eng om contact te maken, ik heb heel erg faalangst. Maar ouderenzorg klinkt wel leuk: met mensen spelletjes doen, wandelen en ze verzorgen. Gehandicaptenzorg lijkt me ook wel wat.' Tijdens de Doe Dag ziet ze haar gesprekspartner in de zorg weer. Een mbo-stagiaire leidt de leerlingen dan rond en vertelt over het werk. Een bewuste keuze van de organisatie om beter aan te sluiten bij de vmbo’ers, zodat zij bewuster hun profiel en vervolgstudie kiezen.
Schuldhulp
Voor Marloes Schoenmakers blijkt het soms lastig om jongeren uit te leggen wat haar werk bij schuldhulpverlening inhoudt. 'Er is een concrete administratieve kant: we zetten afspraken in de agenda van mensen, maken mappen, nemen de telefoon op. En preventie is bij ons belangrijk; voorkomen dat gezinnen zodanig in de problemen komen dat ze geen schoolboeken of sportkleding voor de kinderen kunnen betalen zodat ze buiten de boot vallen of uit huis worden gezet. Veel meisjes zijn vandaag geïnteresseerd.”
Logistiek
Youri Theelen heeft het ook bij één gesprek gelaten: 'Die manager van de Rabobank kon vertellen over allebei de dingen die ik wilde weten: grote zaken en financieel beheer.' Brian Nelissen heeft twee visitekaartjes in zijn boekje waarin hij zijn matches en de afspraken voor de Doe Dag heeft vastgelegd. Dagbesteding bij Pergamijn en Logistiek bij Rockwool. 'De gesprekken zijn fijn omdat ik nu beter weet wat ik kan doen. Bij logistiek dacht ik aan vrachtwagens maar het ging om heftrucks op het terrein zelf.' Dagbesteding lijkt totaal iets anders. 'Klopt, maar mijn vader werkt in de gehandicaptenzorg. En docent lijkt me ook een leuk beroep.'
Verbindingen
'Ik vind het zó mooi, al die nieuwe verbindingen', glundert projectleider Nicole Koolen. 'Voortgezet onderwijs, ondernemers, Gilde Opleidingen die onder anderen 25 studenten hebben ingezet voor toezicht en veiligheid. Echt heel erg gaaf.'