HEYTHUYSEN - Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Stichting Repair Café Heythuysen opende recent het allereerste Repair Café. Twaalf
vrijwilligers stonden in de startblokken toen wethouder
Mart Janssen het eerste Repair Café in Heythuysen opende. De interesse was groot waardoor, drie uur later al liefst vijfentwintig reparaties gratis waren uitgevoerd.
Contact
Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Lampjes, föhns, kleding, speelgoed, alles wat het niet meer doet, is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad.
Het Repair Café is daarnaast bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen en te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn.
Makkelijk
Ger Hermans wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart en zo bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. 'Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is en vaak heel makkelijk. Prompt hebben zich dan ook vijf nieuwe vrijwilligers aangemeld'. Repair Café Heythuysen werkt voortaan op elke tweede zaterdag van de maand in Heythuysen, tussen 10.00 uur en 13.00 uur in het gebouw van voorheen Muziekschool De Nootzaak aan de
Graaf van Loonlaan 2a in Heythuysen.
International
Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op. Deze stichting biedt professionele ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Heythuysen.