Rens Raemakers: een portret tussen pech, passie en geluk

30 mei 2016, 14:59 Nieuws
LEUDAL - Vijf jaar kankervrij, twee jaar in de gemeenteraad en sinds kort secretaris van D66 Limburg. Deze feiten vertellen het verhaal van de 25-jarige Rens Raemakers uit Neer. Studente journalistiek Deborah Parren uit Roggel maakte voor haar afstuderen een uniek portret van Raemakers.
In het tv-portret komen drie thema’s aan bod: politiek, zijn jeugdjaren en de ziekte.
Jeugd
In het gemeentehuis van Leudal vertelt hij over zijn passie politiek. Herinneringen over zijn jeugdjaren worden opgehaald in basisschool De Kwir in Neer waar hij in groep 8 heeft gezeten. Voetbal was al van jongs af aan een passie van Raemakers. Op het voetbalveld van de Neerse club RKSVN vertelt hij hierover, maar ook over hoe de sport een rol heeft gespeeld bij zijn ziekte. In het Academisch Ziekenhuis Maastricht – waar hij van november 2009 tot november 2010 veel tijd heeft doorgebracht – praat hij over zijn ziekteperiode. Kanker werd op 18-jarige leeftijd geconstateerd en heeft sindsdien zijn (studenten)leven danig veranderd.
Rechtvaardigheidsgevoel
Politiek loopt als een rode draad door zijn leven. Op jonge leeftijd speelde hij in de klas een kabinet na met andere klasgenoten. Raemakers vervulde toen de rol van minister-president. In maart 2014 werd hij op 22-jarige leeftijd als jongste raadslid geïnstalleerd in de raad. Ondertussen is hij allang geen onbekende meer in de gemeente Leudal. Hij maakt daar furore als jonge fractievoorzitter van D66. ‘Veelbelovend’, zo wordt de jonge D66’er ook wel door anderen gezien. In het portret vertelt Raemakers dat hij denkt dat hij als raadslid door anderen soms gezien wordt als betweterig. Hij liet zich de afgelopen tijd geregeld van zijn kritische kant zien. 'Ik heb een heel sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ik vind dat de dingen eerlijk geregeld moeten zijn.' Zijn ambities maken duidelijk dat het, als het aan hem ligt, niet bij gemeentepolitiek blijft.
Invloed
Zijn passie brengt hem tot waar hij nu is gekomen. Maar pech stond hem ook een tijd in de weg bij het verwezenlijken van zijn dromen. Hij kreeg kanker met uitzaaiingen in longen, lever en lymfeklieren ontdekt. 'Wie krijgt er nu op zijn achttiende kanker met zoveel uitzaaiingen?', vroeg Raemakers zich hardop af. 'Ik was altijd gewend dat ik invloed kon hebben op het eindresultaat.' Hij ging een loodzware periode in met verschillende behandelingen. Maar hij kwam er bovenop. Geluk? 'Ik vind het moeilijk om los te zien of te accepteren dat het geluk is geweest. Ik heb eerst heel veel pech gehad en toen veel geluk.'
Nu hij vijf jaar kankervrij is, de studies bestuurskunde en Nederlands recht heeft afgerond en op de helft zit van de raadsperiode deelt hij zijn verhaal in een portret over pech, passie en geluk.