Rens Raemakers blikt terug op WOB-affaire Ruiter

24 apr 2015, 21:05 Nieuws
rens
LEUDAL - D66 fractievoorzitter Rens Raemakers heeft een opiniestuk geschreven voor internetmedium ‘The Post Online’. Het stuk gaat over de afhandeling van een WOB-verzoek, in de zaak van Gijsbert Ruiter.
WOB staat voor Wet Openbaarheid van Bestuur. Destijds bracht de gemeente Leudal een bedrag van maar liefst 1000 euro in rekening om aan het verzoek van een studente journalistiek, Deborah Parren uit Roggel, tegemoet te komen.
Stift
Parren wilde graag alle stukken inzien betreffende de zaak Gijsbert Ruiter, de man die door het lint ging toen de politie een hek rondom zijn huis weghaalde, dat hij had geplaatst omdat hij zich bedreigd voelde door woonwagenbewoners in zijn straat. De gemeente Leudal stelde vervolgens dat het om ongeveer 10.000 documenten ging, waarvoor de gemeente 10 cent per kopie in rekening wilde brengen. Hoewel Parren verzocht om de stukken digitaal aan te leveren, kreeg ze van de gemeente te horen dat ze 1000 euro daarvoor moest betalen, omdat de stukken niet digitaal bewerkt konden worden. Sommige informatie moest immers onleesbaar worden gemaakt en dat kon de gemeente Leudal blijkbaar alleen door kopieën met een zwarte stift te bewerken.
Verbieden
Uiteindelijk liep het allemaal anders af. Raemakers, die rechten studeert in Maastricht, kijkt in zijn stuk terug op de gebeurtenissen met als belangrijkste conclusie dat de wetgever de door Leudal bedachte WOB-constructie moet verbieden. Leudal keerde namelijk wel op de schreden terug, maar het idee vindt elders nog veel aftrek. Het complete opiniestuk is te lezen via deze link