'Regeling om 250 euro toeslag aan te vragen is veel te ingewikkeld'

15 dec 2022, 9:21 Nieuws
keyboard g176bea66a 1920
Pixabay -geralt (CC0-Public Domain)
LEUDAL - De procedure om gebruik te maken van de regeling om 250 euro van de gemeente te ontvangen, als tegemoetkoming voor de hoge energiekosten is veel te ingewikkeld. Dat vindt raadslid Mathieu Wagemans (Ronduit Open).
Senioren die minder thuis zij in de digitale wereld worstelen volgens Wagemans vaak uren om de aanvraagprocedure te doorlopen, vaak zonder resultaat.
Digitaal
Wagemans: 'Men wordt verondersteld over een computer te beschikken en over de nodige vaardigheden om bijlagen te scannen, toegang te krijgen tot digitale afschriften van inkomsten, de Digid-app te installeren en te activeren, (wat bij steeds meer instanties niet meer mogelijk is zonder een dubbele beveiligingsprocedure te doorlopen), vervolgens na activering afschriften bij pensioenfondsen te downloaden en te scannen, die vervolgens toe te voegen aan het aanvraagformulier dat volgens de voorgeschreven standaardprocedure enkel digitaal kan worden ingevuld en opgestuurd, en zo gaat het maar door.'
Het raadslid stelt daarom voor om op de eerste plaats de periode voor het aanvragen te verlengen tot minimaal 1 februari 2023. Meerdere seniorenverenigingen hebben daarom ook gevraagd. Daarnaast moet de procedure simpeler en als dat niet kan dan dient de gemeente ondersteuning aan te bieden bij de aanvraag, aldus het raadslid. 'Dat moet meer zijn dan enkele uren een medewerker van Synthese zitting laten houden in de bibliotheek' vult Wagemans aan. 'De regeling komt nu dubbelhartig over. Als gemeente willen we graag burgers helpen bij het verzachten van de financiële zorgen. Maar door de wijze waarop de regeling is uitgewerkt, vestigen we tegelijkertijd het beeld dat het ons kennelijk weinig interesseert of burgers ook in staat zijn aan de verplichtingen te kunnen voldoen om over het extra bedrag te kunnen beschikken.' Wagemans dringt aan op snelle aanpak van het probleem.