Postkoets en Bombardon lijken gered

15 dec 2022, 20:01 Nieuws
99003903 283071609528910 1011871162243743744 n
HORN/HEYTHUYSEN - Als de nood het hoogst is... Er is nieuw leven voor MFC De Postkoets in Horn en Cultuurpodium De Bombardon in Heythuysen. Vrijwilligers hebben zich opgeworpen om samen het nieuwe stichtingsbestuur van De Postkoets te vormen en in Heythuysen is de 57-jarige Stephan Schmieder (van de winkel Biej Anja) bereid gevonden om per 1 januari de vertrekkende exploitant Geert Janssen op te volgen.
Om succesvol door te kunnen starten, moet het stichtingsbestuur in Horn over een basisinventaris kunnen beschikken. Om dit te financieren is hulp gevraagd aan de gemeente.
Goede ontwikkeling
Wethouder Heleen Wijers-Van der Linden (Samen Verder): 'Het huidige gemeenschapshuis MFC De Postkoets heeft een belangrijke lokale functie voor Horn en omstreken. Door afspraken uit het verleden is er nu een situatie ontstaan waardoor MFC De Postkoets sinds eind 2021 geen exploitant heeft en niet meer kan beschikken over een inventaris.
de postkoets
Dankzij de inzet van vrijwilligers is er nu een nieuw bestuur dat de basisinventaris deels met eigen middelen, deels met externe fondsen en deels met subsidie wenst te financieren. Dat het nieuwe stichtingsbestuur het initiatief heeft genomen om het gemeenschapshuis door te starten vind ik als wethouder een hele goede ontwikkeling.'
Transparant
Het stichtingsbestuur wil werken met een transparante bedrijfsvoering en een bestuursvorm waarin de vertegenwoordiging van de gebruikers verankerd is. Daarnaast kiest het nieuwe bestuur ervoor dat het basisinventaris eigendom is én blijft van de stichting. Tenslotte zal er werving volgen van een commerciële exploitant, voor een contractduur van vijf jaar met optie om te verlengen. Het college is van plan de aangevraagde lening te verstrekken, om het gemeenschapshuis in Horn te behouden voor inwoners en verenigingen. Eerst wordt de gemeenteraad nog in de gelegenheid gesteld wensen en bedenkingen in te brengen. De raad kan tot 27 december reageren.
Warm
In Heythuysen wil Stephan Schmieder aan de slag, op voorwaarde dat hij de gigantische energierekening kan betalen. De Bombardon is momenteel zevenduizend euro per maand kwijt aan energie. Piet Jacobs, voorzitter van Stichting Cultuurpodium De Bombardon, kon woensdagavond tijdens een bijeenkomst voor de zaalgebruikers echter goed nieuws brengen. De gemeente Leudal garandeert dat Schmieder de energierekening de komende drie maanden kan betalen. Tot en met maart is het dus zeker warm in de zalen van De Bombardon. Daarna zal waarschijnlijk de ergste kou voorbij zijn en denkt Schmieder het te kunnen redden, eventueel met nieuwe steunmaatregelen vanuit het Rijk voor de volgende winter.