Provincie Limburg kaatst N280-bal keihard terug

08 jan 2016, 16:50 Nieuws
n280
LEUDAL - Een commissie van Provinciale Staten heeft vandaag besloten om variant 5e van een vernieuwde N280, die de voorkeur heeft van de gemeente, mee te nemen in een MER-procedure.
Maar dan wel op voorwaarde dat Leudal vooraf verklaart dat de 10 miljoen euro die afgelopen maanden door het college als gemeentelijke bijdrage is toegezegd wanneer wordt gekozen voor die variant, óók beschikbaar wordt gesteld wanneer variant 3c (voorkeur van de provincie) als beste uit het MER-onderzoek komt.
Irritaties
Leudal zou hier uiterlijk 5 februari een besluit over moeten nemen. Het college van burgemeester en wethouders van Leudal liet de provincie eerder weten tien miljoen te steken in een rondweg om Baexem. Maar alleen als de provincie voor variant 5e zou kiezen. Maastricht zwicht daar echter niet voor en kaatst de bal nu terug. De provincie eist dat als Leudal de gewenste 5e variant uitgezocht wil hebben, vooraf tien miljoen toegezegd dient te worden, welke variant er uiteindelijk ook uit de bus komt. De houding van het college van Leudal leidde al tot irritaties bij de provincie en de oppositie.
Beïnvloeding
En dus is het niet verwonderlijk dat oppositiepartij Ronduit Open, met het oog op de deadline, nu een extra raadsvergadering wil. Het college van burgemeester en wethouders van Leudal heeft tien miljoen euro uitgetrokken voor het meebetalen aan een variant van de N280, zonder dat de gemeenteraad daarover een besluit heeft genomen, stelt de fractie. Ronduit Open vraagt zich bovendien af waarop het college dat bedrag baseert. 'Of was het alleen maar bedoeld om de besluitvorming door de provincie te beïnvloeden?' vraagt de partij zich bij monde van Stan Backus af.
Bezuinigingen
'Nog los daarvan kan het in onze ogen niet zo zijn dat onze gemeente de burgers voorhoudt dat er stevig moet worden bezuinigd, terwijl tegelijkertijd vele miljoenen zonder onderbouwing en zonder dat de raad zich hierover heeft kunnen uitspreken worden toegezegd' aldus Backus.

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…