Protest tegen uitstel vergunningsbesluit over bouw woning in achtertuin

16 feb 2018, 18:38 Nieuws
20180216 164419
John Hölsgens
HEYTHUYSEN - Raadslid Thieu Wagemans van de fractie Ronduit Open heeft een beroep gedaan op de fractievoorzitters in Leudal, om een bouwvergunning voor een woning in de achtertuin van een huis aan de Oude Trambaan in Heythuysen te bespreken in de raadsvergadering van 13 maart.
Het presidium zou de zaak over de verkiezingen heen willen tillen, iets waartegen Wagemans zich verzet. 'Het kan in mijn ogen niet zo zijn, dat fracties al buiten openbare vergaderingen om een standpunt hebben bepaald en gecommuniceerd in een zo omstreden zaak en men vervolgens weigert daar burgers vóór de verkiezingen over te informeren' zegt het raadslid.
Advocaat
Wat ging er dan aan dit protest vooraf? De vergunning voor de bouw van een woning in de achtertuin bij het betreffende pand werd eerder aangevraagd, in 2010. De vergunning werd toen geweigerd en ook de bezwaren van de aanvrager tegen die beslissing werden in 2012 nog een keer van tafel geveegd, door de Raad van State. De advocaat van de aanvrager heeft nu echter bericht dat een meerderheid van de raadsleden deze vergunning alsnog zou willen verlenen. Deze advocaat baseerde zich op gesprekken die hij met de fracties zou hebben gehad.
Nieuwe college
De aanvrager wenste vervolgens op korte termijn een besluit en het college ontving in januari een formele klacht omdat men weigerde een raadsvoorstel aan de gemeenteraad voor te leggen. Het college besloot vervolgens op 6 februari aan de aanvrager te berichten dat men geen medewerking zou verlenen en de raad zou voorstellen het verzoek af te wijzen. Het presidium besloot echter dat het huidige college de zaak niet mocht afwikkelen, maar dat dit aan het nieuwe college zou worden overgelaten.
Openbaar
En dat noemt raadslid Wagemans een vorm van rechtsongelijkheid: medewerking aan een bestemmingswijziging om de bouw van de woning mogelijk te maken, zou betekenen dat de aanvrager een bouwrecht krijgt dat andere burgers wordt ontzegd. Hij vindt ook dat burgers het recht hebben te weten hoe over zo'n zaak wordt geoordeeld en dat dit in een openbare vergadering moet worden besproken. Verzoeken van andere burgers zijn afgelopen najaar door de gemeenteraad namelijk afgewezen. 'Wij zijn allen voorstander van openheid en transparantie. Dan past het niet burgers onwetend te houden omtrent reeds ingenomen standpunten en vervolgens na de verkiezingen een besluit te nemen dat uiterst controversieel is' schrijft Wagemans nu aan de fractievoorzitters. Hij weet de bouwplannen bovendien niet in het algemeen belang of van een andere dwingende urgentie. 'Het gaat hier enkel om privaat belang.'
Heroverwegen
Wagemans verzoekt de fracties dan ook het besluit van het presidium, om de aanvraag niet voor de verkiezingen te behandelen, te heroverwegen en al in de raadsvergadering van 13 maart de brief van het college met de weigering om mee te werken aan vergunningverlening te bespreken, om daarover een besluit te nemen.