Politiek Limburg reageert op open brief van Actiegroep Stations Leudal

12 mrt 2015, 18:51 Nieuws
horn
LEUDAL - Op 11 februari stuurde de Actiegroep Stations Leudal een open brief naar alle leden van de Provinciale Staten. De actiegroep wilde graag het standpunt weten van de politieke partijen over de realisatie van treinstations in Baexem en Haelen.
Gedeputeerde van der Broeck gaf onlangs namelijk aan dat het vervolg rondom die mogelijke realisatie nu in handen ligt van Provinciale Staten en de bereidheid daar om een financiële bijdrage te leveren. De Actiegroep schreef de brief omdat het definitieve besluit pas na de verkiezingen valt en men graag voor dat moment wilde weten hoe de vlag erbij hing.
Economische kansen
Inmiddels hebben CDA, VVD, PvdA, 50+, Universele Senioren Partij/Lokaal Limburg, Groen Links en D66 aangegeven voorstander te zijn van de stations. De meeste partijen geven aan dat de realisatie van de treinstations de bereikbaarheid ten goede komt en dat het de economische kansen voor Leudal vergroot.
impressiestation haelen800
Gereserveerd
Volgens VVD en CDA heeft de provincie reeds geld gereserveerd voor het Limburgse spoor. Het CDA gaat er echter wel vanuit dat alle belanghebbenden meedoen en dat de benodigde investeringen evenwichtig worden verdeeld. D66 ziet het liefst dat er niet buiten de concessie om aan andere vervoerders dan de concessiehouder jaarlijkse bijdragen verstrekt worden. De partij wil daarom dat de provincie een stevige inspanning doet in het aangaan van het gesprek met Abellio en NS en daarbij de wens onderstreept om de Leudalse stations te bedienen vanuit de Limburgse concessie. Cor Bosman van PvdL vindt het in dit stadium te prematuur om zich uit te laten over een mogelijke bijdrage. Maar mocht hij na de verkiezingen weer in de Provinciale Staten vertegenwoordigd zijn, dan zal hij het initiatief steunen.
De actiegroep heeft geen inhoudelijke reactie ontvangen van PVV, SP, Onafhankelijke Statenfractie Limburg (OSL) en Statenfractie Krebber (SK).