'PMD onderzoek Leudal lijkt niet onafhankelijk en is zeker niet representatief'

18 sep 2023, 14:03 Nieuws
coffeetogo 3926395 1920
LEUDAL - Het onderzoek naar de vervuiling door het PDM-afval in Leudal lijkt niet onafhankelijk en is zeker niet representatief. Dat vinden in ieder geval de raadsleden Stan Backus (Ronduit Open) en Leon Linssen (Fractie Linssen).
Op 5 september heeft het college geantwoord op vragen over de mate van PMD-vervuiling. Bij de beantwoording zit een verslag, genaamd ‘sorteersanalyses PMD 2022’, in opdracht van RD Maasland.
Risico
In de raadsvergadering van 4 juli, waar besloten werd tot wijziging van de inzameling van PMD, was hét voornaamste argument om over te gaan tot wijziging dat door een te grote vervuiling van het PMD er een enorm risico zou gaan ontstaan op de afkeur van het PMD. Dat zou weer leiden tot een financieel risico van liefst 500.000 euro. Het college deelde de raad heeft mede dat in Leudal de vervuiling van het PMD is gestegen van 15 procent naar 36 procent. In de raad werden die cijfers al betwijfeld maar het college gaf geen nadere uitleg.
Op de schop
Uit het genoemde rapport 'sorteerananlyse PMD 2022' blijkt volgens de raadsleden Backus en Linssen dat het onderzoek naar de vervuiling volstrekt niet representatief kan zijn voor de conclusie dat 36 procent van het PMD vervuild is. Er is volgens hen slechts 0.01 procent onderzocht en op basis daarvan zou een heel systeem, waar de burgers volgens de raadsleden zeer tevreden over waren, op de schop zijn gegaan. Dat het onderzoek ook nog eens is uitgevoerd door een partij die daar belang bij heeft, RD Maasland, vinden de raadsleden evenmin te verteren.