Oud Veoliadirecteur kreeg baan bij bedrijf dat vervoerder controleert

17 jun 2015, 14:05 Nieuws
veoliatrein 2
ROERMOND/LEUDAL - Uit onderzoek van Dagblad De Limburger zou blijken dat een toezichthouder die namens 22 Limburgse gemeenten -waaronder Leudal- vervoerder Veolia controleert, heeft samengespannen met NS-dochter Abellio in het bedrijfsspionageschandaal waarbij Veolia ernstig benadeeld werd.
Het gaat om het Roermondse bedrijf Trafficon, dat toezicht houdt op het regiotaxivervoer van Veolia. Directeur Chrit Wolfhagen is ook mede-eigenaar van PTRM, een bedrijf dat werd gebruikt bij het opzetten van een schijnconstructie.
Strafbaar
PTRM is namelijk het bedrijf waar Veolia-directeur René de Beer, na zijn vertrek, tijdelijk in dienst kwam om zo het concurrentiebeding te omzeilen, zo meldt het dagblad vandaag. Zo kon De Beer ingehuurd worden door NS-dochter Abellio, dat toen net als Veolia probeerde de miljardenconcessie voor het openbaar vervoer in Limburg binnen te halen. Volgens deskundigen is de schijnconstructie strafbaar, wegens valsheid in geschrifte en mogelijke belastingontduiking. Wolfhagen liet in een reactie via de advocaat weten dat hij er niet van op de hoogte was dat De Beer informatie doorspeelde. PTRM zou gewoon graag gebruik hebben willen maken van zijn kennis.
Opheldering
De Limburgse gemeenten hebben er in ieder geval een probleem bij. Trafficon functioneert al jaren naar tevredenheid, maar Veolia heeft de gemeenten nu om opheldering gevraagd. Wolfhagen beweert te kunnen aantonen dat Trafficon buiten de schijnconstructie staat.