Onmin tussen Waterschap Peel en Maasvallei en gemeenten over dijken

07 dec 2016, 17:18 Nieuws
peil maas
LEUDAL - Onmin tussen waterschap Peel en Maasvallei, de gemeente Leudal en een aantal andere gemeenten in Noord- en Midden Limburg over de versnelde aanleg van hogere dijken.
Het waterschap wil in hoog tempo metershoge dijken aanleggen. Volgens de gemeenten splijten die dijken dorpen in tweeën, maken ze de Maas onzichtbaar en tasten ze de leefbaarheid aan, zo meldt 1Limburg vandaag.
Ellende
De gemeenten dringen er op aan dat het tempo van uitvoering gedrukt wordt, maar de voorzitter van het waterschap, Ger Driessen, vindt dat geen goed idee. Hij stelt dat procedures volgens afspraak doorlopen worden en dat slechts materiaal en locatie van de dijken bespreekbaar zijn. Een waterkering met minimale hoogte is echter absoluut nodig om te voorkomen dat de Maas overstroomt zegt hij. 'Het is toch de bedoeling dat we die ellende van 1993 en 1995 niet nog eens meemaken? Of willen de gemeenten dat risico wel lopen?'
Overleg
De gemeenten krijgen steun van gedeputeerde Daan Prevoo (SP, Waterveiligheid), waar het gaat om het tempo. Hij vindt dat het waterschap de tijd moet nemen om draagvlak te creëren onder de gemeenten. Die hebben het waterschap gevraagd geen versnelling door te voeren, zodat ruimte ontstaat om minder ingrijpende maatregelen te onderzoeken.
Maar het waterschap heeft daar vooralsnog weinig zin in. Prevoo heeft nu een overleg gepland met betrokken partijen in het nieuwe jaar. Op 1 januari fuseren de twee waterschappen in Limburg en gaat de nieuwe dijkgraaf aan de slag. Prevoo komt hiermee tegemoet aan het verzoek van de gemeenten, maar laat er tevens geen twijfel over bestaan dat ingrijpende maatregelen wél nodig zijn, zeker nu het risico op overstromingen toeneemt door klimaatverandering. Voorzitter Driessen van het waterschap hoopt dat het hele proces geen gevaarlijke vertraging oplevert: 'Afwachten is geen optie. Elke dag uitstel brengt ons dichter bij mogelijke overstromingen.'