OM: agrarisch adviesbureau uit Heythuysen spil in mestfraudezaak

02 nov 2021, 15:53 Nieuws
justitia 2597016 1920
HEYTHUYSEN - Het agrarisch adviesbureau Bergs Advies uit Heythuysen doet de mesthuishouding van honderden varkens-, kippen- en melkveebedrijven. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn de adviseurs 'bereid om actief mee te denken' om de regels te ontduiken. Dat meldt nu.nl dinsdagmiddag.
Vier directeuren stonden vandaag bij de rechtbank in Den Bosch terecht op verdenking van valsheid in geschrifte en het vormen van een criminele organisatie.
Misleid
Het OM beschouwt Bergs Advies als de spil van grootschalige mestfraude. Door te rommelen met de aantallen dieren, de hoeveelheid grond of de hoeveelheid mest die moest worden afgevoerd, werden volgens het OM de autoriteiten misleid. Zo werd grond van de overheid als eigen grond opgegeven, om zo meer mest uit te kunnen rijden. Of de administratie van melkrechten werd vervalst om zo meer fosfaatrechten te krijgen, en dus meer koeien te kunnen houden.
Inval
Op 19 november 2018 deden de opsporingsautoriteiten een inval bij het kantoor van Bergs Advies en de privéwoning van directeur Frank B. Ook op negen andere locaties werden invallen gedaan bij onder meer veehouders die samenwerkten met het bureau. Het bedrijf werd eerder in 2017 al een keer veroordeeld wegens valsheid in geschrifte in een mestfraudezaak.
Mestfraude vormt volgens het politierapport een serieuze bedreiging voor de bodem- en waterkwaliteit en daarmee voor de volksgezondheid. In NRC, dat de afgelopen jaren veel onderzoek deed naar mestfraude, ontkende B. dat hij zich schuldig maakte aan mestfraude. Een woordvoerder van Bergs Advies liet inmiddels aan nu.nl weten niets te willen zeggen over de rechtszaak.