Adviesbureau Bergs in Heythuysen verdacht van coördinerende rol bij mestfraude

Foto: John Hölsgens

HEYTHUYSEN – Maandagochtend is bij mestadviesbureau Bergs Advies in Heythuysen een inval gedaan, in verband met een groot onderzoek naar mestfraude.

Het Openbaar Ministerie heeft dat bevestigd na berichtgeving van NRC.

Naar huis
Het bedrijf zou een coördinerende rol hebben vervuld bij fraude met dierlijke mest. ​De medewerkers van Bergs Advies zijn naar huis gestuurd, zeggen bronnen rondom het kantoor tegen L1. De FIOD en de opsporingsdienst van de NVWA zijn maandag in totaal bij tien locaties in Limburg binnengevallen. Daarbij is volgens het Openbaar Ministerie aan miljoenen euro’s in beslag genomen.

Beslag
Niet alleen het mestadviesbureau in Heythuysen is doorzocht. Ook de woningen van de drie leidinggevenden en een extern adviseur werden bezocht door het FIOD en de NVWA. Verder hebben er ook bij vijf veehouders invallen plaatsgevonden. Volgens het OM is er administratie in beslag genomen. Daarnaast is er beslag gelegd op onroerende zaken om de incasso van eventuele toekomstige boetes zeker te stellen.

Creatief
‘Het adviesbureau zou de administratie van de boeren met ‘creatieve oplossingen’ steeds kloppend hebben gemaakt, bijvoorbeeld met de hoeveelheid mest die de boeren en hun vee mochten produceren’, aldus het OM. Het bureau staat honderden boeren bij met hun administratieve verplichtingen, adviseert ze over het inrichten van de bedrijfsvoering en treedt op namens de boeren richting overheden. Het gaat om varkensboeren, melkveehouders en pluimveehouders.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen