Nieuwkomers werken aan een job in de groene sector

06 sep 2018, 13:11 Nieuws
41257852 2031911950472023 8339590680712052736 n
MIDDEN-LIMBURG - Er is in diverse beroepsgroepen een schrijnend tekort aan personeel. Voor één groep moet daar binnen afzienbare tijd verandering in komen. En dan maar hopen dat goed voorbeeld goed doet volgen...
Projectleider Astrid Julicher, van het portaal 'Leren en werken Midden-Limburg', geeft aan dat veel werkgevers staan te springen om personeel, maar dat zij vaak geen jongeren kunnen vinden die zich laten opleiden, scholen of omscholen.
Doorstroom
Zo is er bijvoorbeeld een groot tekort aan jongeren die in de groenvoorziening willen werken. Om er voor te zorgen dat er toch enige doorstroom mogelijk is, worden zeventien statushouders en drie zij-instromers opgeleid tot hovenier. Het Citaverde college in Roermond gaat de opleidingen verzorgen. Werkervaring kunnen de deelnemers opdoen bij groenbedrijven in de regio.
Taallessen
Het project is een initiatief van de Arbeidsmarktregio Midden-Limburg, Keyport 2020 en de provincie Limburg. De kick-off was donderdag op het Citaverdecollege waar gedeputeerde Marleen van Rijsbergen (SP) te gast was. Zij heeft Werk en Welzijn in haar portefeuille. Vooraf kreeg ze uitleg over hoe en waar de leerlingen aan gaan werken. Naast uiteraard werkgeversvaardigheden en vakkennis gaat het om extra taallessen - in samenweking met Gilde Opleidingen - maar bijvoorbeeld ook om voorlichting over een gezonde leefstijl.
Zorg
Het hele traject heeft de duur van één schooljaar. Volgend jaar om deze tijd hoopt men dus de eerste diploma's uit te reiken. En als als naar tevredenheid verloopt liggen ook andere sectoren die kampen met een personeelstekort binnen de doelgroep, bijvoorbeeld de zorg. Geïnteresseerde bedrijven in Leudal kunnen zich melden bij het Werkgevers Servicepunt Midden-Limburg .