Meer geld voor groen, zwembad en muziekonderwijs in Leudal

26 okt 2015, 18:48 Nieuws
euro 96291 1280
LEUDAL - Vorig jaar presenteerde de gemeente een meerjarenbegroting waarbij voor zes miljoen euro bezuinigingen werden aangekondigd. Het snijden in onder andere subsidies voor verenigingen en budgetten van gemeenschapshuizen en sportaccommodaties veroorzaakte toen een storm aan protest.
Dankzij diverse meevallers kan de gemeente nu een aantal van die voorgenomen bezuinigingen afzwakken. Uit de conceptbegroting blijkt dat er meer geld kan worden vrijgemaakt voor onder meer het zwembad in Neer, muziekonderwijs en groenonderhoud. Maar niet iedereen profiteert van de meevallers.
Overleg
Zo viel er vandaag een brief van seniorenvereniging Heythuysen op de mat bij het college. De vereniging kreeg in december 2014 per brief te horen dat de gemeenteraad de subsidie voor de jaren 2016 tot en met 2018 gaat halveren. 'In genoemde brief deelde uw college ons voorts mede dat u in overleg wilt komen tot maatwerkvoorstellen', schrijft de seniorenvereniging. 'Ons werd daarvoor een uitnodiging in het vooruitzicht gesteld. Tot nu toe hebben wij die uitnodiging helaas nog niet mogen ontvangen.'
Maatschappelijke relevantie
De seniorenvereniging wil met de brief vooral de maatschappelijke relevantie van de seniorenverenigingen nog eens onder de aandacht van het college brengen. Men hoopt de gemeente ertoe te bewegen het besluit tot vermindering van subsidie te herzien. Maar de vereniging is ook teleurgesteld dat het toegezegde overleg er tot dusverre niet van gekomen is. 'Dit is jammer omdat de uitkomsten van het overleg anders misschien nog hadden kunnen worden meegenomen bij de opstelling van de begroting voor komende jaren', zo sluit zij de brief af.
Saillant
Saillant detail bij dat laatste punt: het schrijven is ondertekend door voorzitter Jenniskens, oud-raadslid van Leudal voor het CDA. In juli 2015 steunden namelijk alle fracties -ook Samen Verder- een motie van D66 en Ronduit Open voor betere communicatie, maar juist het CDA was toen zonder argumentatie tegen.
OZB
In ieder geval wil het gemeentebestuur voor bibliotheekwerk en muziekonderwijs het komend jaar ruim een ton extra uittrekken. Twee ton wordt gebruikt om mensen met een bijstandsuitkering aan werk te helpen. Daar staat tegenover dat het OZB-tarief volgend jaar 5 procent hoger wordt dan in 2015. De afvalstoffenheffing stijgt met 3,7 procent, maar het rioolrecht gaat niet omhoog.