Maasfietsroute moet economische motor worden

29 jan 2015, 21:47 Nieuws
fietsers
LIMBURG - Dertig partijen uit Frankrijk, België en Nederland hebben vandaag in Maastricht een overeenkomst gesloten om gezamenlijk de lange-afstand Maasfietsroute binnen drie jaar te realiseren.
De route moet een economische motor van betekenis worden. De verwachting is dat de duizend kilometer lange fietsroute langs de Maas jaarlijks tienduizenden extra fietstoeristen trekt en daarmee vele tientallen miljoenen euro’s oplevert voor herbergen, hotels, B&B en horeca in steden en dorpen langs de rivier.
Bebording
De snelle realisatie is mogelijk doordat de fietsroute veelal over bestaande wegen en fietspaden voert en aan elkaar moet worden geknoopt via een eenduidige bebording. Op slechts een paar plekken moet nog een verbinding worden gerealiseerd. De totale kosten worden voor dit jaar geraamd op 69.000 euro. Die worden naar rato door de partners betaald.
Groei
Gedeputeerde Twan Beurskens van Economische zaken constateert dat toerisme een flinke groei doormaakt in heel Europa en alleen al in Nederlands-Limburg jaarlijks voor 4 miljard euro bijdraagt aan het bruto regionaal product van deze provincie. Landelijk is dat 38 miljard. 'Toerisme is belangrijk voor de economie en een echte banenmotor' zegt Beurskens.
Het idee voor de Maasfietsroute is ontstaan uit een motie van de gemeenteraad van Venlo. Tijdens de wereldtuinbouwexpo Floriade in 2012 werd hierover al een intentieverklaring ondertekend door tientallen partners.