LIMBURG - Dinsdag zijn drie subsidieregelingen opengesteld die bedoeld zijn voor initiatieven op het gebied van leefbaarheid: één voor kleinschalige (inwoners)initiatieven, één voor initiatieven van verengingen, stichtingen en coöperaties en één voor gebiedsgerichte publieke initiatieven. Daarmee startte de Limburgse Leefbaarheidsaanpak. Projecten, zoals het aanleggen van een speelveld, moestuin of het bouwen van een buurtkeuken komen in aanmerking voor deze subsidie, maar bijvoorbeeld ook een kookworkshop die gegeven wordt in de buurtkeuken.
Initiatieven verenigingen, stichtingen en corporaties
Met deze regeling moet mogelijk worden gemaakt dat burgers eigenaarschap nemen voor de leefbaarheid in hun straat of buurt. Een van de uitgangspunten van de Leefbaarheidsaanpak is immers dat de burger zelf het beste weet waar behoefte aan is in zijn of haar buurt. Hierbij kan gedacht worden aan inzaaien met bloemen, meubilair in publieke ruimtes en sport- en spelelementen, waarbij het subsidiebedrag tussen de 2500 en 5000 euro ligt.
Gebiedsgerichte publieke initiatieven
Leefbaarheid kan niet zonder sociale interactie. In dorpen en steden zijn vaak meerdere verenigingen, stichtingen en coöperaties actief, die sterk bijdragen aan het organiseren, behouden en versterken van het sociaal weefsel. Zij hebben een thuisbasis in gemeenschapsvoorzieningen en ontmoetingsplekken. Denk aan initiatieven, zoals een gemeenschapstuin, het inrichten van een repaircafé of kookworkshops voor gezinnen in geldzorgen. Het subsidiebedrag bedraagt tussen de 5000 euro en 120.000 euro.
Meer informatie over de subsidieregelingen is te vinden via
de Limburgse Leefbaarheidsaanpak.