Leudal wil af van 'schijninspraak'

29 jan 2015, 11:34 Nieuws
speak 238488 1920
LEUDAL - Bijna alle fracties in Leudal willen af van de inspraak die niet-raadsleden aan het begin van de gemeenteraadsvergadering tot dusverre gegund werd. Alleen Ronduit Open is tegen een afschaffing van dat spreekrecht.
Toegegeven, het is niet altijd een genoegen om naar te kijken of te luisteren. Niet iedereen is immers een even begenadigd redevoerder. De spreektijd voor niet-raadsleden aan het begin van iedere gemeenteraadsvergadering wil daarom - hoe serieus het onderwerp ook is - nog wel eens aandoen als een stukje niet erg geslaagd cabaret.
Tegengeluid
Maar dat is niet de reden dat de fracties af willen van deze vorm van inspraak. Tenminste, dat wordt beweerd. Het zou de vergaderorde verstoren. 'De fracties willen geen tegengeluid meer van burgers in de raadsvergadering, is dat democratie?', vroeg Stan Backus van Ronduit Open zich af.
Michel Graef van Samen Verder is van mening dat de spreektijd aan het begin van de raadsvergadering toch maar 'schijninspraak' is en derhalve net zo goed geschrapt kan worden. 'In de commissies is de kans op daadwerkelijke beïnvloeding veel groter' liet hij in een reactie weten. 'Daar hebben burgers veel meer aan'.
Commissiewerk
Feitelijk klopt die gedachtegang. De afstand tussen burgers en politiek is echter vaak nog steeds zo groot, dat de doorsnee burger veelal geen idee heeft hoe belangrijk dat commissiewerk is. Zij zien vooral de raadsvergadering op tv, maar om de besluiten van de gemeenteraad zo goed mogelijk voor te bereiden worden de onderwerpen vooraf in de commissies besproken. Juist tijdens die openbare commissievergaderingen worden daarom vaak belangrijke knopen doorgehakt.
Toch blijft Backus tegenstander van afschaffing van spreektijd tijdens de raadsvergadering: 'De redenering om voor de vergaderorde geen inspraak toe te staan vind ik gewoon verre van democratisch.'