Leudal viert en herdenkt 75 jaar vrijheid op veel verschillende manieren

02 sep 2019, 16:12 Nieuws
img 0772
LEUDAL - Het afgelopen weekend is een begin gemaakt met de viering van 75 jaar vrijheid in Leudal. Met een hele reeks van evenementen en activiteiten wordt deze periode herdacht dat er in september 1944 een einde kwam aan de bezetting door nazi-Duitsland. Maandagochtend kreeg dat een vervolg met het aanbieden van het eerste educatieve projectdoos voor scholen. Basisschool De Klink in Grathem viel de eer te beurt de eerste doos in ontvangst te mogen nemen.
Het zal allemaal uitmonden in wat het hoogtepunt moet worden: de uitvoering van 'Vossen van de Spik'. De tien voorstellingen van het toneelstuk van stadsschrijver Frits Criens zijn twee weken voor de première volledig uitverkocht, ondanks een uitbreiding van de capaciteit naar 6000 kaarten in totaal.
De Spar
Maar zondag was daar eerst al de viering van en een terugblik op het cultureel verzet
in de oorlogsjaren. Dat gebeurde op exact die plaats waar dat verzet indertijd zijn beslag kreeg: het huidige Buitencentrum De Spar in Haelen. Alle disciplines die toen vertegenwoordigd waren kwamen zondag ook voorbij: zang, dans, toneel en het gesproken woord. Ook deze middag was, mede geholpen door het aangename weer, goed bezocht.
Projectdoos
Truus Manders-Scheres en Jacques Manders van de stichting Edumare wisten de ochtend daarna met veel elan de eerste educatieve projectdoos te introduceren op De Klink in Grathem. De kinderen kregen een verhaal en beelden over de oorlogstijd voorgeschoteld, maar bleken bovendien al heel aardig op de hoogte over die periode uit de geschiedenis. Natuurlijk werd ook hier de verbinding gelegd met 'Vossen van de Spik', mede omdat de kinderen en docent in de projectdoos onder meer het jeugboek 'Laat nooit merken dat je bang bent' aantroffen, dat gaat over de verzetsactiviteiten op de Spikkerhoeve. Wethouder Martens vertelde de kinderen eveneens wat hij uit de overleveringen heeft meegekregen. In de hoop dat ook zij ooit hun kinderen de verhalen weer kunnen doorvertellen.
Expositie
Nóg meer verhalen worden verteld in de expositie 'Opa, waat woore det väör men?' bij Boerderij Elshof aan de Walk in Heythuysen, die op 14 september opent en zal duren tot 15 december. Gedurende die periode kunnen bezoekers op zaterdag en zondag tussen 10.00 uur en 16.30 uur terecht in een zeer compleet tijdelijk museum, gericht op de eenheden die gedurende de periode oktober 1944 tot en met februari 1945 actief waren in het gebied van de Maas tot de Noordervaart en van het kanaal Wessem-Nederweert tot aan Baarlio. Meer informatie over deze zeer complete tentoonstelling is te vinden op www.bevrijders1944.nl