Haelen was het centrum van cultureel verzet in Leudal tijdens de Tweede Wereldoorlog

Reünie in 1988 van verzetsmensen van het Cultureel Verzet op De Spar.
Foto: Projectgroep Leudal Bevrijd

HAELEN – De Duitsers hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog het culturele leven stevig in hun greep. Kunstenaars werden verplicht lid te worden van de Kultuurkamer, die strenge censuur toepaste. Wie dat niet wilde, moest stoppen of ging ondergronds.

Uit angst dat er na de oorlog geen cultureel kader meer zou zijn, begon een aantal gelijkgestemden tijdens de bezetting opleidingen te verzorgen in de verlaten gebouwen van Buitencentrum De Spar in Haelen. Dans, muziek, zang en drama waren de voornaamste aandachtspunten.

Xpero
Om dit te herdenken presenteert Jacqueline Coolen op zondagmiddag 1 september vanaf 13.00 uur een prachtig openluchtprogramma rond dit culturele verzet, op De Spar. Er is muziek van Bigband Xpero, er treedt een zanggroep op onder leiding van Theo Peeters, columnist John Hölsgens vertelt een verhaal over persvrijheid toen en nu. Ook de Leudalzangers zullen zich laten horen en Marian Kilkens sluit het gedeelte voor de pauze af met een voordracht.

Eenakter
Na de onderbreking laat Con Amore zich begeleiden door Bigband Expero, waarna een optreden volgt van Dansgroep Fresh Label Studio’s, onder leiding van Stephan Schmieder. Vervolgens is het de beurt aan ‘Onverwachte lotgenoten’, een eenakter van Frits Criens, onder regie van Martin Houkes. Tot 17.30 uur kunnen de aanwezigen daarna nog genieten van muziek en zang van de aanwezige koren en orkest.

Locatie
De entree kost 10 euro, inclusief twee consumptiebonnen. Er is geen voorverkoop. Kaarten zijn vanaf 13.00 uur verkrijgbaar aan de kassa. Het advies is om met de fiets te komen, een beperkt aantal auto’s kan parkeren op het grasveld bij de accommodatie. De locatie is goed bereikbaar via een ongeasfalteerde toegangsweg. Buitencentrum De Spar is gelegen aan de Roggelseweg 55 in Haelen. Dit project is, naast het Openluchtspel Vossen van de Spik, één van de vijf projecten van de Stichting Leudal 75 jaar bevrijd.

 

Reacties