Leeftijdsspecifieke zorg voor jongvolwassenen met kanker in SJG Weert

04 mrt 2022, 12:09 Nieuws
aya team sjg weert fotograaf franco gori
WEERT - Elk jaar horen ongeveer 3900 jongvolwassenen tussen de 18 en 39 jaar in Nederland dat zij kanker hebben. Deze AYA’s (adolescents & young adults) zijn in de bloei van hun leven en lopen na de diagnose tegen zaken aan als het afmaken van hun studie, of onzekerheden rondom een kinderwens.
Het SJG Weert biedt deze patiënten vanaf nu leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning die samenhangt met hun medische behandeling.
Uitzondering
De meerderheid van alle kankerpatiënten is ouder dan 60 jaar, wat maakt dat jongvolwassenen veelal een uitzondering vormen in de wachtkamer. Deze AYA’s zijn de kinderafdeling ontgroeid en komen terecht tussen medepatiënten die hun vader of oma hadden kunnen zijn. Zij kampen met andere vragen, over bijvoorbeeld het afmaken van hun studie, solliciteren bij een eerste baan, het afsluiten van een hypotheek of het stichten van een gezin. Bovendien blijkt uit onderzoek dat kankercellen zich anders gedragen in een jongvolwassen lichaam dan in dat van ouderen en kinderen. De medische behandeling dient daarom afgestemd te worden op deze unieke patiëntgroep. AYA-zorg heeft aandacht voor al deze leeftijdsspecifieke zorgbehoeften.
Disciplines
'Naaste de beste medische behandeling willen we ook begeleiding op maat bieden voor onze jonge patiënten en de specifieke vragen waarmee zij rondlopen', aldus Natascha Peters, oncoloog en lid van het AYA-team van SJG Weert .Dit team bestaat uit zorgverleners die specifieke kennis hebben over kanker op jongvolwassen leeftijd. In het team zijn alle benodigde disciplines vertegenwoordigd: medisch en verpleegkundig specialisten, casemanagers en psychosociale hulpverleners.
AYA Zorgnetwerk
SJG Weert werkt voor de AYA-zorg samen met MUMC+ en is onderdeel van het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk
. Binnen dit netwerk worden AYA-zorgverleners ondersteund en geschoold, wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kanker bij jongvolwassenen en expertise gedeeld. Het AYA Zorgnetwerk is opgebouwd uit zes regionale zorgnetwerken waardoor AYA-zorg bij iedere AYA zo dichtbij als mogelijk voor handen is. Dit gebeurt vanuit het principe: ‘Zorg, dichtbij huis als het kan, verder weg in een AYA-centrum als het moet.’