Landgoed Leudal: nog meer chalets en functieverandering 'trainingscentrum'?

01 jun 2018, 17:05 Nieuws
20180202 121840
HAELEN - De gemeenteraad heeft in april besloten dat er op Landgoed Leudal maximaal 300 arbeidsmigranten mogen worden gehuisvest.
Raadslid Mathieu Wagemans (Ronduit Open) heeft nu vernomen dat er door het Landgoed vergunning gevraagd is voor de realisering van een groot aantal chalets. Bovendien wordt toestemming gevraagd om een voor trainingsdoeleinden gerealiseerd paviljoen in gebruik te nemen voor de huisvesting van arbeidsmigranten.
Argument
Wagemans wil daarom van het college weten wat het vergunde aantal verblijfplaatsen was per 1 mei 2018. Mochten dit er meer zijn dan 300, dan had het raadslid graag gehoord wat het argument is om medewerking te verlenen, via vergunningverlening of legalisatie van illegale bouwactiviteiten, om nóg meer verblijfsplaatsen te realiseren.
Voorwaarden
'Is daar de voorwaarde aan verbonden dat deze chalets vanaf 2026 niet meer mogen worden gebruikt voor huisvesting van arbeidsmigranten?' zo vraagt Wagemans zich af. De vraag wat de overwegingen zijn om medewerking te geven aan de functieverandering van een trainingscentrum en of daar óók de voorwaarde aan verbonden is dat deze functie ten behoeve van arbeidsmigranten vanaf 2026 moet worden beëindigd, is dan natuurlijk een logisch vervolg daarop.
Bestemmingsplan
Wagemans wijst er nog fijntjes op dat bij de behandeling van het bestemmingsplan Landgoed Leudal in april, expliciet de vraag aan de orde is geweest hoe kan worden bereikt dat de huisvesting van abeidsmigranten op campings per 2026 kan worden beëindigd. 'Mij lijkt dat onvoorwaardelijke vergunningverlening voor bouwwerken en het gebruik ervan ten behoeve van arbeidsmigranten, een extra drempel kan vormen voor het bereiken van dit vastgestelde gemeentelijk doel' besloot hij.