Kwestie Tilman Schreurs blijft de gemoederen bezig houden in Leudal

09 sep 2016, 13:12 Nieuws
foto roy coolen twitter
LEUDAL - Opnieuw heeft raadslid Wagemans van Ronduit Open de burgemeester en het presidium van Leudal verzocht om op de meest korte termijn een openbare raadsvergadering te beleggen rondom het thema integriteit, waarin ook standpuntbepaling aan de orde komt over de positie van de directeur van OML, Tilman Schreurs.
Wagemans doet dit mede omdat gisteren duidelijk werd dat nu ook het gemeentebestuur van Roermond vind dat Schreurs, ex-wethouder van die stad, dient te vertrekken.
Principieel
Gemeente Roerdalen was die mening al toegedaan, de overige aandeelhouders van de OML, Leudal, Maasgouw en Echt-Susteren, hadden er vooralsnog geen probleem mee dat de wegens corruptie veroordeelde bestuurder blijft zitten. 'De besluitvorming hierover is nog niet afgerond en over een zo principiële zaak die het integriteitsbeleid van onze gemeente raakt dient de raad zich te beraden' schrijft Wagemans.
Procedure
De tweede reden die het Wagemans geeft voor een raadsbespreking is de volgens hem ingezette lijn om integriteit binnen Leudal steeds meer aan de openbaarheid te onttrekken. 'Ik wijs op de bijeenkomst afgelopen dinsdag, die in feite ertoe strekte dat raadsleden twijfels omtrent integriteit onder geen beding in de publiciteit mogen brengen en dat alles aan de burgemeester moet worden overgelaten die dat naar bevind van zaken afwikkelt en zonder daarover naar buiten mededelingen te doen. De bijeenkomst bevestigde een staande praktijk in Leudal, waarin vraagstukken van principiële en politieke aard worden opgevat als primair procedurele vragen. De inhoud moet wijken voor de procedure, nota bene voor vraagstukken op het vlak van integriteit.'
Uitgehold
De positie van de raad en van de politiek wordt op deze manier uitgehold vindt Wagemans. 'Integriteit wordt overgelaten aan de opvattingen van een adviseur en we gaan de eigen verantwoordelijkheid uit de weg. Politieke vragen mogen niet eens worden gesteld. Integriteit wordt een kwestie van regeltjes en bureaucratie en niet van principiële opvattingen over de basisvoorwaarde voor politiek in een democratische rechtsstaat.'
Opgelegde geheimhouding
Wagemans noemt het tekenend dat de standpuntbepaling binnen het college van Leudal over Schreurs onder opgelegde geheimhouding heeft plaatsgevonden. 'In Roermond is van een dergelijke geheimhouding geen sprake. Ik ben van mening dat ook de leden van het college de gelegenheid dienen te hebben om toelichting te geven op en verantwoording af te leggen over hun afwegingen rond het genomen besluit.'
Hoger beroep
Ronduit Open vindt oppositiepartij D66 aan haar zijde, maar raadslid Ria Teluij (Samen Verder) noemt het 'een onjuiste stelling' dat fracties geen openbare bespreking van de kwestie Schreurs zouden wensen. Samen Verder is van mening dat bespreking op dit tijdstip 'te prematuur' is. Zo is Schreurs in hoger beroep gegaan tegen zijn veroordeling.
'Samen Verder wenst nu geen hap-snapwerk binnen enkele dagen op een vergaderagenda' gaf Teluij aan. 'Eerst dient er goede algehele informatie voor te liggen, inclusief de uitspraak van hoger beroep en uitleg van college. Pas daarna kan in een openbare raadsvergadering een en ander aan de orde komen. Dat is de zorgvuldigheid zoals het hoort.' Samen Verder en Ronduit open vormen de coalitie in Leudal.