Koninklijke onderscheiding voor Jan Knoops uit Horn

10 apr 2023, 14:00 Nieuws
41 1024x683 1
HORN - Op maandag 10 april is aan Jan Knoops uit Horn een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. De versierselen werden hem opgespeld door burgemeester Désirée Schmalschläger. De heer Knoops is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
De heer Knoops (83) was meer dan veertig jaar bestuurslid van schutterij Sint Martinus en vanaf 1964 keizer bij deze schutterij. In die representatieve functie liep hij in optochten mee en haalde hij met zijn echtgenote (keizerin) vele prijzen bij schuttersfeesten.
Buksmeester
Vanaf 1967 tot de dag van vandaag is Knoops buksmeester van de schutterij. Die functie omvat het maken van kogels en onderhoud van de buksen. Ook heeft hij in deze functie nieuwe schutters opgeleid in de kunst van het schieten met de traditionele Limburgse schuttersbuks. Vanuit zijn technische achtergrond gaf hij adviezen bij de aanschaf van nieuwe buksen. Knoops is opgenomen in de Edele Broederschap van de Rode leeuw en de heilige Sebastianus. Daarnaast heeft hij het zilveren erekruis van de Europese Gemeenschap van historische Schuttersgilden EGS mogen ontvangen. Tijdens de installatie van de nieuwe keizer in 1999 werd de decorandus benoemd tot erelid van de schutterij.