Kaarten voorlopig geschud binnen de zaadveredeling

05 jun 2018, 17:53 Nieuws
nun
NUNHEM - Het Amerikaanse zaadveredelingsbedrijf Monsanto gaat op in het moederbedrijf Bayer.
Het Duitse Bayer kocht Monsanto in 2016. Recentelijk keurde de Amerikaanse overheid de overname goed. De Europese Commissie ging in maart al akkoord. Het gecombineerde bedrijf moest wel verschillende bedrijfstakken afstoten om niet groter te worden dan toegestaan, waaronder Nunhems, dat in handen is gekomen van BASF.
Agent Orange
Door de samenvoeging van Monsanto en Bayer ontstaat het grootste zaden- en chemieconcern ter wereld. Monsanto was een beruchte - nu dus verdwijnende - naam, vooral door een van Monsanto's meest lucratieve producten: het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Het is een handig product voor de boer, maar tal van milieuorganisaties zijn kritisch over het effect van op de natuur en ons voedsel. Ook op andere gebieden kreeg Monsanto flinke kritiek. Zo was het bedrijf fabrikant van ontbladeringsmiddel 'Agent Orange', dat tijdens de Vietnamoorlog werd ingezet en onder andere leidde tot verschillende vormen van kanker.
Belangstelling
In april sloot Bayer een akkoord met BASF voor de verkoop van een pakket bedrijven, waaronder dus Nunhems. Met die transactie is 1,7 miljard euro gemoeid. Met de deal sloeg Bayer een bod van het ook al Duitse KWS Saat af. Dat bedrijf toonde zich teleurgesteld. 'BASF moet bewijzen dat het zonder expertise een goede zaadveredelaar zal worden' aldus een woordvoerder, volgens wie de belangstelling van KWS Saat voor Nunhems 'onverminderd groot' blijft.