LEUDAL - Bij de jaarlijkse lintjesregen zijn in Leudal vanochtend zeven inwoners geëerd met een Koninklijke onderscheiding. Daaronder ook ex-wethouder John van den Beuken, die in februari moest opstappen na een aangenomen motie van wantrouwen. Voor Van den Beuken was er dus een meer dan prettige terugkeer in de raadzaal van het gemeentehuis, waar de onderscheidingen werden uitgereikt door burgemeester Arno Verhoeven.
Ridder
Van den Beuken werd benoemd tot
Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Behalve de ex-wethouder, ontvingen nog vijf andere personen deze onderscheiding. Daarnaast werd de heer Bossenbroek uit Haelen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hieronder volgt een opsomming van de gedecoreerden en de motivatie op basis waarvan zij werden onderscheiden:
- De heer John van den Beuken (51), Neeritter
1983-2014: Actief lid van de politievakbond ACP. De heer van den Beuken was actief als bestuurslid en penningmeester van de Regionale Raad ACP in de politieregio Limburg-Noord. Ook was hij intensief betrokken bij het georganiseerd overleg met korpsbeheerders in Noord-Brabant en Limburg. Daarnaast was hij lid van de Ondernemingsraad in de politieregio Limburg-Noord en lid van de Onderdeelscommissie van het district Weert.
1992-2014: Bestuurslid van de Harmonie St. Lucia in Neeritter.
1996-heden: Voorzitter van het processiecomité Sint Lambertusparochie in Neeritter. Het comité organiseert jaarlijks twee processies.
2002-2014: Lid van de gemeenteraad van de toenmalige gemeente Hunsel (2002-2007), resp. van de gemeente Leudal (2007-2014). Hij was onder meer actief als fractievoorzitter (CDA), als coalitieformateur en als lid van de commissie Bestuur en Middelen.
2012-heden: Bestuurslid van de Stichting Arka (Activiteiten, Recreatie, Kultuur en Advies). De Stichting ondersteunt Poolse migranten in Noord- en Midden-Limburg en Zuidoost-Brabant bij hun integratie in de Nederlandse samenleving door het organiseren van voorlichtings- en themabijeenkomsten, sociaal-culturele activiteiten en door het organiseren en faciliteren van een netwerk voor hen in de Nederlandse samenleving.
Aansluitend op zijn raadslidmaatschap was decorandus van 2014 tot begin 2016 actief als wethouder in de gemeente Leudal.
- Mevrouw Judith Peters-Geelen (69), Roggel
1971-1978: Vrijwilliger bij en secretaris/penningmeester van de (voormalige) Hobbyclub Roggel. De Hobbyclub organiseerde spel- en handvaardigheidsactiviteiten op woensdagmiddag voor kinderen in de basisschoolleeftijd en op vrijdagavond voor tieners. Mevrouw Peters begeleidde deze kinderen.
1993-2005: Vrijwilliger bij en secretaris/penningmeester (1993-1997) van de (voormalige) plattelands vrouwenvereniging ZijAktief (voorheen de Limburgse Vrouwen Bond). Na afloop van haar bestuursperiode ondersteunde zij de penningmeester bij het opstellen van de jaarrekeningen. Ook ondersteunde zij hulpbehoevende leden.
2000-heden: Bestuurslid en (vanaf 2005) secretaris van de Katholieke Bond van Ouderen, afdeling Roggel. Zij organiseert activiteiten en bijeenkomsten, is aanspreekpunt voor andere verenigingen en instanties en bezoekt zieke leden.
- De heer Frank Heijkers (52), Haelen
Activiteiten bij de voetbalvereniging RKVV Haelen (circa 420 leden)
1982-heden: Leider en trainer van jeugdteams. Hij gaf/geeft leiding aan een jeugdteam en organiseert en begeleidt activiteiten, toernooien en evenementen voor de jeugdspelers. Ook is hij contactpersoon voor de ouders. Daarnaast heeft hij in 2013 en 2014 intensief meegewerkt aan de renovatie van de kantine.
1987-2006: Secretaris van de jeugdafdeling. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor het indelen van vrijwilligers voor de jeugdsectie en de communicatie binnen en met de jeugdsectie. Ook is hij initiator en (sinds 2009) organisator van het Herman Waeijen Jeugdtoernooi.
2009-heden: Voorzitter van de jeugdafdeling. Als voorzitter onderhoudt hij de contacten met alle andere geledingen binnen de vereniging en met de andere voetbalverenigingen in de regio. Ook is hij initiator van nieuwe acties, onder meer op het onderwerp respect. Hij neemt zitting in tal van werkgroepen (website, toekomstvisie, beleidsplan) en pakt zaken op die dreigen te blijven liggen.
Overige activiteiten
1983-1992: Vrijwilliger bij de Stichting Kindervakantiewerk Haelen/Nunhem. Als hoofdleider van de jaarlijkse Kindervakantieweek was de heer Heijkers intensief betrokken bij het bepalen van het thema van de week en het uitwerken hiervan, het zoeken van een geschikte locatie voor de week, het indelen van de groepen, het inwerken en vervolgens indelen van nieuwe leiding, het werven van sponsoren en het opzetten van een boeiend programma met sport, spel, toneel en muziek voor circa 200 kinderen.
2014-heden: Vrijwilliger bij het Buitencentrum De Spar in Haelen. Dit buitencentrum is een logeeraccommodatie met 78 slaapplaatsen voor scholen, jeugdverenigingen sport- en muziekverenigingen. De heer Heijkers is actief als gastheer bij aankomst en vertrek van de groepen. Daarnaast was hij in 2014 intensief betrokken bij een grondige renovatie van het complex.
2014-heden: Vrijwilliger bij Coach4You (locatie Roermond), een landelijk project van de Stichting Gilde Nederland. Coach4You begeleidt basisschoolleerlingen van groep 8, voor wie de overstap naar het vervolgonderwijs om redenen lastig is. De heer Heijkers is lid van de stuurgroep die het beleid uitstippelt van dit vrijwilligersproject. Daartoe voert hij evaluatiegesprekken met de coach, intakegesprekken met gezinnen en scholen en zet hij zich in voor het vergroten van de deskundigheid van de coaches.
2015-heden: Vrijwilliger bij het Gilde Service Center Roermond. Decorandus helpt oudere mensen om hun ICT-vaardigheden te vergroten.
2015-heden: Vrijwilliger bij het Asielzoekerscentrum in Baexem. Vanaf juli 2015 is hij actief als taalcoach.
De heer Heijkers is sinds 2002 drager van de Bondsspeld van de Nederlandse Katholieke Sportfederatie (NKS), sinds 2012 van de zilveren KNVB-speld en sinds 2014 van de gouden speld van verdienste van RKVV Haelen.
- Mevrouw Annie Arts-Willems (68), Horn
1984-heden: Vrijwilliger bij de Parochie Sint Martinus in Horn. Mevrouw Arts coördineerde de werkgroep kindernevendiensten en het jongerenkoor Young Spirit, fungeerde als lector, was bestuurslid van het kinderkoor, lid van de verwelkomingsgroep, hield wakediensten na overlijden en was lid van de groep woord- en communievieringen. Thans beheert zij de parochiefinanciën en verricht hand- en spandiensten voor de jaarlijkse vastenactie.
2005-heden: Secretaris van de Stichting Henk Arts – Help Sierra Leone in Horn. Deze stichting heeft tot doel om het Sint Martins Weeshuis in Port Loko Sierra Leone materiaal en immaterieel te ondersteunen. De in 2005 overleden echtgenoot van betrokkene heeft vanaf 1985 al zijn vrije tijd ingezet om het lot van arme mensen in arme landen te verzachten. Mevrouw Arts zet het werk voort via deze stichting. Zij reist tweejaarlijks naar het weeshuis om de boekhouding te controleren en de gefinancierde inrichtingen en voorzieningen te beoordelen.
Daarnaast heeft mevrouw Arts jarenlang twee pleegkinderen opgevangen, was zij lid van de ouderraad en assisteerde bij de handvaardigheidslessen van Basisschool De Mussenberg in Horn.
- De heer Huub Sentjens (55), Ell
1984-2010: Leider (1984-2009), penningmeester (1986-1989) en voorzitter (1990-2003) van het Kindervakantiewerk (KVW) in Ell. Hij was medeorganisator van de kienavonden en van de Kindervakantieweek. Daarnaast organiseerde hij diverse andere activiteiten, o.a. de intocht van Sinterklaas en de Koningsdagviering.
1992-heden: Medeoprichter, voorzitter (1992-2012), bestuurslid (2012-heden) en leider van het Jeugdwerk Ell (JWE) (65 leden). Het JWE organiseert wekelijkse activiteiten en een jaarlijks kampweekend voor jongeren tot 15 jaar. De heer Sentjens ontwierp en beheert de website.
1997-heden: Vrijwilliger bij de Stichting Spook in Ell. De stichting organiseert spooktochten. Ook hier heeft hij de website ontworpen en fungeert hij als beheerder hiervan.
2000-heden: Bestuurslid van de Carnavalsvereniging de Moerebuuk in Ell (65 leden). Ook is hij lid van het Jeugdcomité, lid van de Raad van Elf en organisator van de sleuteloverdracht. En ook hier is hij de ontwerper en beheerder van de website.
Daarnaast is hij de ontwerper en beheerder van de website van de dorpsraad van Ell en verzorgt hij zijn moeder.
- Mevrouw Marie-José Doensen-Driessens (58), Baexem
1993-heden: Bestuurslid van de Stichting Gemeenschapshuis Baexem. Mevrouw Doensen was intensief betrokken bij diverse verbouwingen en is medeverantwoordelijk voor de financiële aspecten van de exploitatie van het gemeenschapshuis. Daarnaast verricht zij hand- en spandiensten bij activiteiten die in het pand plaatsvinden.
2000-2007: Lid van de Raad van Toezicht van de Rabobank in Baexem-Grathem.
2006-heden: Medeoprichter, bestuurslid (2006-2014) en penningmeester (2014-heden) van de Stichting Dorpsraad Baexem. Zij neemt deel aan het buurtoverleg en onderhoudt het contact met de verenigingen in het dorp. Tevens zet zij zich in voor de nieuwsbouw van huizen, heeft zij de knooppuntenwandelroute in het leven geroepen en zet zij diverse jeugdprojecten op. Bovendien heeft zij de renovatie van alle speeltuinen gerealiseerd.
2011-heden: Vrijwilliger bij en penningmeester (2012-heden) van De Zonnebloem, afdeling Baexem. Zij is medeorganisator van activiteiten en bezoekt cliënten. Ook coördineert zij de verkoop van de Zonnebloemloten.
- De heer Phlip Bossenbroek (68), Haelen
De heer Bossenbroek was voorheen werkzaam als bioloog van Staatsbosbeheer. Hij was betrokken bij het opzetten van de eerste uitwisseling tussen de beheerders van nationale parken in Polen en Nederland. Hieruit ontstond de tienjarige twinning tussen drie nationale parken in Polen en het nationale park de Meijnweg en de Grote Peel. Tevens hebben zijn inzet en inbreng van de juiste waterhuishouding bijgedragen aan het natuurbeheer van nu.
Daarnaast ontplooide/ontplooit hij de volgende vrijwillige activiteiten:
Stichting Studiegroep Leudal e.a.
1986-heden: Auteur van artikelen voor het tijdschrift Rondom het Leudal (1000 abonnees). Hij verzamelt en analyseert gegevens over de flora, de fauna, het landschap en de cultuurgeschiedenis en publiceert zijn bevindingen in het tijdschrift. Hij heeft thans 45 artikelen geschreven.
1986-heden: Oprichter en cursusleider van de werkgroep Natuur. Hij fungeert als gids en geeft rondleidingen door het natuurgebied Leudal. Tevens leidt hij NME-gidsen op.
1992-1998: Secretaris. Hij was betrokken bij de aanschaf en verbouwing van een nieuw onderkomen en de op- en inrichting van het NME-centrum en het Leudalmuseum. Hij fungeerde bovendien als baliemedewerker in het museum en was lid van de kascommissie.
2007-heden: Drijvende kracht achter de werkgroep Beleidsbeïnvloeding en Leefomgeving Leudal. De werkgroep volgt de infrastructurele plannen in de gemeente en de provincie en tracht het landschap in de omgeving te beschermen. De heer Bossenbroek heeft veelvuldig overleg gehad met de gemeente, provincie, ondernemers en projectontwikkelaars om de infrastructurele plannen aan te passen. De werkgroep heeft diverse plannen weten te beïnvloeden, o.a. het tracé van de N280.
Overig:
1990-1994: Bestuurslid van het Waterschap Midden-Limburg.
1994-heden: Bestuurslid van het Waterschap Peel en Maasvallei. Het waterschap is verantwoordelijk voor een beheergebied van 130.000 hectare, hetgeen twee derde deel van Limburg is.
2004-2012: Vrijwilliger bij de Natuur en Milieufederatie Limburg (NMF Limburg). Hij was lid van de gebiedscommissie Nederweert en heeft zodoende de NMF vertegenwoordigd bij de uitvoering van het reconstructieplan voor Noord- en Midden-Limburg.
2005-2012: Lid (namens Staatsbosbeheer) van het Natuurbeschermingsoverleg Limburg.
Daarnaast was hij secretaris van de Hervormde Kerk in Roermond.