Jarenlange strijd voor treinstations Leudal eindigt op dood spoor

26 apr 2017, 14:10 Nieuws
p1050158
BAEXEM/HAELEN - Teleurstelling alom in Leudal: de plannen voor de bouw van stations in Baexem en Haelen zijn van de baan. Dat schrijft gedeputeerde Hubert Mackus (CDA) aan Provinciale Staten.
Leudal verlangde al jaren naar de terugkeer van stations in Baexem en Haelen. Er is lang over gesproken, veel overlegd en menig bezoek werd afgelegd door de voormalige CDA-gedeputeerde Patrick van der Broeck, tegenwoordig dijkgraaf.
Arriva
De stations zijn echter niet haalbaar stelt Mackus nu. Zelfs als er fors zou worden bezuinigd of als één van beide stations wordt geschrapt uit de plannen, zouden de kosten zo hoog zijn dat ze niet terugverdiend kunnen worden.
Aangezien Arriva toch al een snelbusdienst op het traject heeft - die volgens de bewoners van Baexem overigens vaak iets té snel is (zie foto) - vindt Limburg het niet langer nodig om aan de plannen te trekken.
p1050156
Ambities
'De ambities om de treinstations te realiseren heeft de afgelopen jaren veel betrokkenheid bij onze inwoners gecreëerd' liet wethouder Verheul (Ronduit Open) vandaag weten. 'Het initiatief werd actief gesteund door de actiegroep 'Stations Leudal'. Daarin participeren inwoners uit Baexem, Haelen en Kelpen-Oler. Ook de coalitie van Ronduit Open en Samen Verder stond altijd welwillend tegenover deze ambitie. Het besluit van Gedeputeerde Staten is voor het college van Leudal dan ook niet zonder meer reden om de regionale ambities op het gebied van mobiliteit en bereikbaarheid van tafel te vegen. Een optimale bereikbaarheid is en blijft een belangrijke voorwaarde voor de ontwikkelingsmogelijkheden van de regio. Verbeteren van de bereikbaarheid per spoor, dan wel via andere vormen van openbaar vervoer, speelt daarin een grote rol. Leudal blijft die ambities dan ook samen met de partners in de regio nastreven', aldus Verheul. 'Kansen die er zijn zullen we met beide handen aangrijpen'
Teleurstelling
Het zijn mooie woorden. Maar omdat het er vooral op lijkt dat treinstations nu definitief van de baan zijn, overheerst na alle jarenlange inspanningen, halve beloftes en vage toezeggingen vooral de teleurstelling in Leudal. Dit wordt toch vooral als een gemiste kans gezien...