Internationale herdenking bij het Monument van Verdraagzaamheid

01 nov 2017, 19:34 Nieuws
7ee81738 30ef 4425 b956 eb2e1101b1e7 original
HAELEN - Op donderdag 16 november zal bij het Monument van Verdraagzaamheid bij het Bezoekerscentrum Leudal in Haelen, voor de zeventiende keer de jaarlijkse internationale herdenking plaats vinden.
In de loop van de jaren is deze plechtigheid uitgegroeid tot een groots internationaal gebeuren.
Uniek
In maart 2001 werd het monument onthuld ter nagedachtenis aan de meer als 700 militairen, afkomstig uit 11 landen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Leudalgebied om het leven kwamen. Het unieke aan dit monument is dat alle gesneuvelden worden herdacht, dus ook de Duitse en Oostenrijkse soldaten die hier het leven lieten. De plechtigheid begint om 14.00 uur en iedereen is hierbij weer van harte welkom.
Jonge veteranen
De organisatie, de Stichting Herdenkingsmonument Militairen, heeft ook dit jaar weer diverse veteranen uit Nederland, Engeland en Duitsland bereid gevonden om ondanks hun hoge leeftijd, naar deze unieke plechtigheid te komen. Om de verbinding tussen het heden en het verleden te maken zullen ook weer vele jonge veteranen aanwezig zijn.
Harvards
De plechtigheid zal worden bijgewoond door vele hoogwaardigheidsbekleders. Ook de bekende veteraan Majoor Marco Kroon, drager van Nederlands hoogste onderscheiding - de Militaire Willemsorde - zal bij de plechtigheid aanwezig zijn. De Stichting Herdenkingsmonument Militairen krijgt ook al verschillende jaren steun van het Ministerie van Defensie, waaruit is voortgevloeid dat de A- compagnie van het Regiment der Limburgse Jagers uit Oirschot het monument geadopteerd heeft. Als het weer het toelaat zal er een fly-by plaatsvinden door twee Harvards, een eerbetoon aan alle gesneuvelden.
Scholenproject
Voorafgaand aan de plechtigheid zal op woensdag 15 november weer het scholenproject plaatsvinden, waarbij zowel oude als ook jonge veteranen een bezoek brengen aan scholengemeenschap Sint Ursula in Heythuysen en in gesprek gaan met leerlingen over hun ervaringen. Het gezamenlijke doel van de Stichting, de veteranen en de bezoekers bij de herdenking is het blijven werken aan verdraagzaamheid, om de verschrikkingen zoals die zich hebben voorgedaan in de Tweede Wereldoorlog in de toekomst te voorkomen.