Digitaal testament: een hulpmiddel voor nabestaanden

01 nov 2017, 19:06 Nieuws
woman 1446557 1920
LEUDAL - Veel nabestaanden hebben problemen met het stopzetten van digitale accounts, abonnementen en social media van een overledene. Het blijkt vaak een nagenoeg onmogelijk opgave, tenzij er toegang is tot een overzicht met wachtwoorden en inlogcodes.
Een digitaal testament biedt nabestaanden de mogelijkheid online zaken netjes af te ronden. HCC!genealogie ontwikkelde hiertoe een Social Media Testament en stelt die gratis ter beschikking.
Digitale erfenis
Vaak realiseren nabestaanden zich pas na het overlijden van een dierbare dat er nóg een erfenis is die afgehandeld moet worden; de digitale erfenis. Social media, e-mail- en twitter accounts, diverse Apps, maar ook de zogeheten MIJNsites e.d. moeten worden opgezegd. HCC!seniorenacademie pleit zelfs voor een ‘Handboek voor Achterblijvers’ en een handboek van je huis, waarin staat hoe men zaken zoals alarm, telefoon, internet, Wifi etc.-aan en uit moet zetten. Websites als accountkiller en backgroundchecks helpen ook en Microsoft en Google beschikken over instructies hoe een account te verwijderen. Facebook gaat nog verder en biedt de mogelijkheid tot een herdenkingspagina aan.
Formulier
Het Sociaal Media Testament kan in ieder geval veel pijnlijke situaties en ergernis voorkomen, waarbij overigens het wachtwoord van de computer niet mag worden vergeten. HCC!genealogie ontwierp hiervoor een formulier met daarop de meest gebruikte social media toepassingen en met ruimte voor anderen toepassingen of programma’s. Hierop kunnen inlogcodes, wachtwoorden, etc. overzichtelijk worden vastgelegd. Dit digitale testament is gratis te downloaden van de website .
Kluis
Er bestaan inmiddels ook wel digitale kluisjes voor pc, tablet of smart phone, zoals LastPass, Wallet en LockBox, waar al die inloggegevens en wachtwoorden -uiteraard achter een wachtwoord- kunnen worden opgeslagen. Maar dan moet je als nabestaande wel weer over dat wachtwoord kunnen beschikken, anders blijft ook die kluis gesloten.
Digizeker
Notarissen bieden Digizeker aan, een ‘digitale kluis’ op hun kantoor. Daarin worden -net als met een App- alle accounts en de bijbehorende inlogcodes bewaard. Na een overlijden krijgen de nabestaanden de inlogcode van deze kluis, zodat zij accounts makkelijk kunnen beëindigen. Deze digitale kluis wordt gecombineerd met een notariële akte en geregistreerd in het Centraal Testamentenregister. In overleg met de notaris bepaalt uzelf wie na uw overlijden het beheer over de digitale kluis krijgt. Zowel de mogelijkheid bij de notaris, als de diverse partijen die op dit terrein digitaal actief zijn –zoals Ziggur- berekenen voor deze diensten wel kosten door.