Hoogste punt CPO Grasheim in Grathem bereikt

14 jul , 11:06 Nieuws
IMG_6174
John Hölsgens

GRATHEM - Een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een vorm van sociale projectontwikkeling, waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject. De eerste initiatieven hiervoor in Leudal kwamen in 2019 van de grond en op 18 oktober 2021 was er de eerste openbare informatieavond over het CPO-project oud-voetbalvelden Grathem. Maandag 14 juli 2025 werd gevierd dat het hoogste punt van het project is bereikt.

Daarmee is het, ondanks tegenwind van onder meer corona,  toch eigenlijk razendsnel gegaan. In april werden nog de eerste stenen gemetseld, door kinderen die hier zullen gaan wonen. Voor velen was dat ook de allereerste keer dat ze hun toekomstige huis in aanbouw konden bewonderen.

Droomhuizen
Hoe werkt zoiets nu eigenlijk? Burgers zetten in eigen beheer een bouwproject op. Niet de projectontwikkelaar bepaalt koers en prijs, maar een collectief van deelnemers, het CPO. In Grathem ontwikkelden twaalf burgers samen met een architect en een aannemer zo de duurzame, groene wijk Grasheim. Twee voetbalvelden maken zo plaats voor twaalf droomhuizen.

IMG_6170
John Hölsgens

Bank
Ook wooncorporaties experimenteren wel met soortgelijke projecten, waarbij huurders bepalen hoe de wijk en woningen vorm moeten krijgen. Maar hier gaat het dus om koopwoningen. En hoe pak je dat aan? Nou, je zoekt gelijkgestemden, brengt de woonwensen in kaart en vervolgens stap je naar de CPO-desk van een bank of laat je begeleiden door een CPO-specialist. Taken worden verdeeld over werkgroepen, want  de één is goed in financiën, de ander in coördineren of regelgeving en weer iemand anders kent de bouwwereld. Vervolgens kiest je een architect en aannemer. Het klinkt simpel, de praktijk is altijd weerbarstiger. Denk bijvoorbeeld aan de kosten. Een bouwplan voorbereiden kost al gauw anderhalf ton en dat bedrag moeten de leden ophoesten, voordat de eerste schop in de grond gaat.

Mijlpaal
Niettemin werden in Grathem spijkers met koppen geslagen. Als gevolg van een fusie van vier voetbalclubs in de regio kwamen de twee voetbalvelden van Grathem vrij: 25.000 vierkante meter potentiële bouwgrond. Een ideale plek om twaalf vrijstaande vrijesectorwoningen te bouwen. De politiek reageerde enthousiast en vervolgens ging het hard. Tot aan weer een nieuwe mijlpaal vandaag, waarop het glas geheven werd. De oplevering van de ruwbouw staat nog dit jaar gepland, medio december.

(Meer beelden op onze Facebookpagina)