Het regende weer lintjes in Leudal

26 apr 2023, 12:35 Nieuws
img 4496
HEYTHUYSEN - Ook in 2023 behaagde het Koning Willem-Alexander weer om vele onderdanen, die zich op zeer verschillende manieren verdienstelijk hebben gemaakt, te eren met een Koninklijke onderscheiding. In Leudal waren dit jaar acht mensen uitverkoren.
Zeven mensen werden op het gemeentehuis in Heythuysen verrast met een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Daarnaast mag één inwoner van onze gemeente zich sinds vandaag zelfs Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen.
De gedecoreerden
Hieronder volgen de namen en verdiensten van de gedecoreerden:
  • Lia Steenvoorden (61) uit Heythuysen
    Lid in de Orde van Oranje Nassau
    Mevrouw Steenvoorden is werkzaam als leerkracht bij de Stichting Primair Onderwijs Leudal. Vanaf 1997 is zij daarnaast vrijwillig organist binnen het dekenaat Thorn. Zij begeleidt de kerkdiensten vijf verschillende kerken. Ook bij Zorgcentrum Proteion Hornerheide is Lia Steenvoorden vrijwillig organist tijdens de wekelijkse kerkdienst én zingt ze regelmatig samen met de bewoners. Meer dan tien jaar al is zij tevens vrijwilliger en voorzitter van de Goede Doelen Actie Heythuysen. Hier fungeert ze onder andere als collecteleidster. Vanaf 2017 is Lia lid van het koor Bach Cantates Heythuysen. Ze nam in totaal deel aan twaalf uitvoeringen.
  • José Moonen-Strous ( 79) uit Ell
    Lid in de Orde van Oranje Nassau
    Mevrouw Moonen wordt door de familie gekwalificeerd als degene die altijd voor de (schoon)familie klaar staat, een helpende hand biedt en dit als een vanzelfsprekendheid ziet. Jose Moonen is vanaf de oprichting in 2003 als vrijwilliger betrokken bij het Franciscus hospice in Weert. Tevens is zij al jaren verbonden aan de basisgroep Jonge Kerk in Roermond. De eerste jaren als bestuurslid, tegenwoordig als vrijwilliger en koster. Haar verdiensten voor de Jonge Kerk staan in het teken van het bieden van warmte, een luisterend oor, maar ook voor het regelen van praktische zaken.
  • Ria Salimans-Van Lier (62) uit Roggel
    Lid in de Orde van Oranje Nassau
    Ria Salimans was vanaf de jaren tachtig meer dan dertig jaar actief voor Tennisvereniging ‘’Wimbledonck” in Roggel. Ze was bestuurslid en lid van de jeugd-en wedstrijdcommissie, competitieleider en ook scheidsrechter. Vanaf 2003 is ze actief voor Buurtvereniging ‘Rondj Helmes’. Ze int de contributie, verzorgt de ledenadministratie en de verzekeringen. Daarnaast organiseert zij activiteiten. Vanaf 1980 was ze vijf jaar coördinator van het Kerkelijk jeugdzangkoor in Roggel. Ook is ze sinds 2014 bij Stichting Dagopvang Jozefhuis Roggel actief als voorzitter van het coördinatieteam en vrijwilliger. Daarnaast was ze zes jaar mantelzorger, bewindvoerder en steun en toeverlaat voor haar tante.
  • Noor Broens-Coenen ( 71) uit Roggel
    Lid in de Orde van Oranje Nassau
    Vanaf 1982 is Noor Broens-Coenen ondersteuner en mantelzorger van een alleenstaande tante. Zij helpt bij de schoonmaak, verricht hand- en spandiensten en biedt een luisterend oor. Sinds 1986 is ze secretaris en vrijwilliger bij Nationale Vereniging ‘De Zonnebloem’. Zij neemt bezoekwerk voor haar rekening, zorgt voor de boodschappen en ondersteunt bij de organisatie van de activiteiten. Vanaf 2003 tot heden is ze vrijwilliger bij de Parochie Sint Petrus te Roggel. Noor Broens-Coenen is lid van het kerkkoor dat zich inzet bij de één of tweewekelijkse eucharistievieringen, bij begrafenissen en bruiloften. Ook is zij vele jaren vrijwilliger bij de Stichting Dagopvang Jozefhuis Roggel. Zij is lid van het coördinatieteam en activiteitenbegeleidster. Zij coördineert het dagelijks vervoer van gasten naar activiteiten, beheert de voorraden, verzorgt de inkoop, maakt de zalen gereed, begeleidt diverse activiteiten en is vraagbaak.
  • Hub Aben ( 62) uit Grathem
    Lid in de Orde van Oranje Nassau
    De heer Aben is nauw betrokken bij Schutterij Sint Lambertus Neeritter. Vanaf 1974 is hij bestuurslid, sinds 2006 voorzitter. Hij ondersteunt bij de organisatie van de rommelmarkt en vertegenwoordigt de schutterij in de jachtcommissie Neeritter. Hub Aben is vele jaren lid van diverse commissies: historie en traditie, kantinedienst, pr, de schietcommissie, commissie ouderhoud gebouw en tuin en de commissie oud ijzer. Tevens is de heer Aben vanaf 2016 bestuurslid van de Schuttersbond Eendracht Maakt Macht (vierentwintig aangesloten schutterijen). Ook daar is hij lid van de schietcommissie en draagt zorg voor schietwedstrijden op bondsschuttersfeesten en het jaarlijks persoonlijk kampioenschap. Tevens is hij lid van de optochtcommissie. Verder is Hub Aben al vele jaren vrijwilliger bij Vogelvereniging De Bonte Zangers Leudal en bij de Vastelaovesvereniging De Walvaegers in Neeritter. Vanaf 2013 is de heer Aben mantelzorger van zijn echtgenote.
  • Leo Bours (78) uit Kelpen-Oler
    Lid in de Orde van Oranje-Nassau
    In de jaren tachtig was Leo Bours bij tennisvereniging NTC '72 te Nederweert bestuurslid en voorzitter van diverse commissies. Ook was hij in die periode en tot 2000 vrijwilliger en voorzitter van het jeugdbestuur én bestuurslid van voetbalvereniging RKSV Merefeldia in Nederweert. Vanaf 2006 tot heden is de heer Bours vrijwilliger en bestuurslid bij Parochie H. Liduina Kelpen-Oler en bestuurslid van het Parochiecluster Tabor. Hij is belast met de uitvoering en administratie van de actie Kerkbalans en de administratie en het toezicht op begravingen en ruimingen van de graven, de urnenmuur en het strooiveld van het parochiekerkhof. Vanaf 2007 tot heden is Leo penningmeester van Muziekvereniging Sint Liduina te Kelpen-Oler. Vanaf 2016 is hij bestuurslid en nu voorzitter van KBO Kelpen-Oler.
  • Har Sillen (73) uit Horn
    Lid in de Orde van Oranje Nassau
    De heer Sillen was voorzitter van het mannenkoor De Höärder Hofzengers. Sinds 2006 is hij medeoprichter en voorzitter van de Heemkundevereniging Horn. Tevens verricht hij de pr-werkzaamheden en is hij medeorganisator van activiteiten, exposities en lezingen voor zowel leden als niet-leden. Daarnaast is Har Sillen sinds 1997 onbezoldigd vormgever en typograaf van meer dan twintig boeken en periodieken over Hornerheide, waaronder 'De Gemeente Horn 1800-1990' en 'Horne-Horn-Haör'. Hij heeft ervoor gezorgd dat veel foto's uit het archief van de zorginstelling Proteion zijn gedigitaliseerd. Sillen ontving in 2012 de Bloomebössel van de Vastelaovesvereniging Sjaopsköp. Dit betreft een onderscheiding die eenmaal per jaar wordt uitgereikt aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het dorp.
  • Ab Joosten (77) uit Haelen
    Ridder in de Orde van Oranje Nassau\
    De heer Joosten was vanaf 1964 tot 2022 bestuurslid (1971-1976), voorzitter (1983-1997) van en vrijwilliger bij Watersportvereniging Ascloa in Roermond Asselt. Hij had een belangrijke rol in de ontwikkeling van de nieuwe haven en het clubhuis en maakte zich sterk voor de jeugdopleiding. Tientallen jaren (1985-1988 / 2006-2014) was hij voorzitter van de werkgroep Limburg en lid regioteam Limburg van het Watersportverbond Nederland. Hij zette zich intensief in voor de inrichting van de grindplassen en had een prominente rol in de contacten met Provincie, Rijkswaterstaat en natuurorganisaties. Van 2002 tot 2018 was de heer Joosten aanspreekpunt voor de vertegenwoordiger vanuit de HISWA en de aangesloten watersportbedrijven in Limburg. Van 2012 tot 2020 was hij afgevaardigde van de waterrecreatiesector Limburg in het programma Actieplan Waterrecreatie voor de provincie.