Het blijft lang stil rondom realisatie treinstations Leudal

12 nov 2015, 16:09 Nieuws
img 6995
LEUDAL - Het blijft de laatste tijd erg stil voor wat betreft de plannen om treinstations te realiseren in Leudal. Naar aanleiding van een verzoek van de werkgroep Stations Leudal heeft de gemeente de werkgroep uiteindelijk schriftelijk geïnformeerd over de stand van zaken.
De gemeente erkent daarbij dat ook zij de afgelopen maanden heeft moeten gissen naar stand van zaken en en naar welke inzet inmiddels gepleegd is. Leudal geeft aan dat dit waarschijnlijk gerelateerd is aan de perikelen rond de aanbesteding van de nieuwe OV- concessie, waarmee de provincie te maken heeft. De procedure rondom de gunning zal nog zeker tot in januari spelen.
Fraude
In juni werd bekend dat de provincie de OV-concessie gunde aan Arriva. Dat betekent dat dit bedrijf vanaf december 2016 tot 2031 het complete openbaar vervoer in Limburg mag verzorgen. In februari had het provinciebestuur Abellio aangewezen als winaar van de aanbesteding, Arriva kwam toen als nummer twee uit de aanbesteding. De NS maakte eind april echter openbaar dat er was gefraudeerd met het binnenhalen van de concessie. Door Veolia werd vervolgens bezwaar gemaakt tegen de gunning aan Arriva. Recentelijk is dit bezwaar afgewezen.
Open brief
Direct na de bekendmaking stuurde de werkgroep Stations Leudal een open brief naar zowel de NS als Arriva, waarin ze nog eens pleitte voor de aanleg van stations in Baexem en Haelen. De werkgroep vroeg Arriva wat zij concreet gaan doen om de stoptreinverbinding Roermond-Weert op korte termijn te realiseren. Van de NS wilde de werkgroep weten of er nog altijd interesse is om de stoptrein tussen Roermond en Weert te rijden en zo ja, op welke manier dat dan wordt ingevuld. Of, en dat is eventueel ook een optie, dat de NS Arriva toestemming verleent om te gaan rijden op het traject. Zowel NS als Arriva namen zelfs niet de moeite te antwoorden. Binnenkort heeft de werkgroep een afspraak met wethouder Vogels om bij te praten. Daarnaast zal de werkgroep nog maar eens een poging doen contact op te nemen met NS en Arriva.