Haelen verenigt zich: problemen van het dorp moeten worden aangepakt

31 jan 2019, 11:57 Nieuws
50891864 523857954774985 8910327388366176256 n
HAELEN - Zaal Aldenghoor in Haelen zat woensdagavond vol. De lokale dorpsraad had een bijeenkomst georganiseerd, vooral om de ontwikkelingen in de kern te bespreken. De insteek was positief. De dialoog was nadrukkelijk gezocht met de politiek, alle partijen waren daarvoor uitgenodigd.
Er waren desondanks slechts vier dapperen die de treden van het podium beklommen om deel uit te maken van een panel. Dat waren Mathieu Wagemans (Ronduit Open), Peter van Melick (CDA), Jordi Vissers (VVD) en Leon Linssen (Samen Verder).
Agenda
PAL had zich afgemeld vanwege de geplande fractievergadering. Onder de bezoekers in de zaal werden ook Richard Verheul (Leudal Sociaal) en Andre Kierkels (D66) gesignaleerd, maar die bleven 'op het droge'. Grote afwezige was vooral het college van B&W. Het programma was vooraf bekend gemaakt, maar het college liet daarop per brief weten alleen in discussie te willen gaan wanneer men zelf de agenda mocht bepalen. Die agenda had er dan waarschijnlijk heel anders uitgezien en dat liet de dorpsraad - die voorzien lijkt van een heel nieuw elan - liever niet gebeuren. Want de insteek mocht dan wel positief zijn, de ontwikkelingen in Haelen die men wilde bespreken zijn allesbehalve prettig.
Rel
De leegstand, de bestemming van onder meer het oude gemeentehuis en de voormalige bibliotheek, overlast door zwerfvuil, het verplaatsen van de bushalte uit het centrum van Haelen naar een volgens veel aanwezigen onlogische plek en bovenal: de toestanden rondom Landgoed Leudal. Goed voor een politieke rel tijdens de laatste raadsvergadering van 2018 , waarmee de inwoners van Haelen echter allerminst geholpen zijn.
Verantwoording
Het ondernemerskoppel van Landgoed Leudal was ook aanwezig, maar hield zich wijselijk buiten de discussie. En dus kregen de vier heren vooraan, zoals dat uiteindelijk dan toch vaak gaat, soms de volle laag waarbij nogal eens een zijpad ingeslagen werd. Raadslid Wagemans leek daarbij het meest in z'n element. Waarschijnlijk vooral door zijn kennis van het inmiddels zeer omvangrijke dossier Landgoed Leudal, alsmede door zijn ervaring met ombudswerk waar hij ook vaak om bekritiseerd wordt. Hij verdedigde zichzelf - en daarmee feitelijk ook zijn collegaraadsleden - met de opmerking dat hij gekomen was om verantwoording af te leggen.
Opvallend moment op de avond was verder vooral het voorlezen van de - samengevatte - inhoud van het 'compromisvoorstel' dat Landgoed Leudal eind vorig jaar deed. Na een bezoek van een aantal raadsleden aan het Landgoed, op instigatie van CDA-voorman Van Helden, kwam het landgoed met voorwaarden waaraan voldaan moest worden, in ruil voor het stopzetten van alle juridische procedures tegen de gemeente Leudal. Raadslid Van Melick achtte nadere beschouwing deze avond niet meer nodig: het voorstel was nu immers toch van tafel. Toen dat toch gebeurde, werd uit de reacties vanuit de zaal duidelijk dat nog lang niet iedereen op de hoogte was van het eisen van Landgoed Leudal. Het gevoel ergens aan ontkomen te zijn bleef daarmee, ook na de bijeenkomst, nog hangen bij dat deel van de bezoekers.
Steun
Toch werd de avond positief beëindigd. Want op de vraag vanuit de zaal wat er nu eigenlijk met alle inbreng ging gebeuren, vond raadslid Wagemans steun bij alledrie zijn tafelgenoten voor zijn voorstel om gezamelijk al die onderwerpen onder de aandacht te brengen op de plek waar de beslissingen worden genomen: de gemeenteraad.