Gemeenten Noord- en Midden Limburg breken met Mutsaersstichting

20 mei 2015, 16:42 Nieuws
crying 613389 1920
LEUDAL - De gemeenten in Noord- en Midden Limburg, waaronder Leudal, beëindigen per 1 juli de samenwerking met de Mutsaersstichting voor de uitvoering van Veilig Thuis.
Veilig Thuis is het centrale Advies- en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. De huidige overeenkomst loopt op die datum af en wordt niet voortgezet.
Reden hiervoor is het ontbreken van een goede samenwerkingsrelatie met de verantwoordelijke gemeenten en mede-uitvoeringspartner Bureau Jeugdzorg Limburg. Het betreft een unaniem besluit van in totaal veertien samenwerkende gemeenten. De uitvoering van Veilig Thuis wordt vanaf 1 juli volledig onder verantwoordelijkheid van Bureau Jeugdzorg gebracht.
Meldpunt
Per 1 januari 2015, is bij wet geregeld dat het Algemeen Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG) samengaan in Veilig Thuis. De AMK functie werd in Noord- en Midden Limburg uitgevoerd door Bureau Jeugdzorg en de SHG functie door de Mutsaersstichting. Met de vorming van Veilig Thuis is er één gecombineerd meldpunt ontstaan voor alle vormen van geweld in huiselijke kring. Dit meldpunt heeft de wettelijke taak om van alle meldingen de risico’s in te schatten en de juiste hulpverlening in te schakelen en daarmee de veiligheid in de betrokken huishoudens maximaal te waarborgen. Per 1 januari 2015 is een aantal medewerkers van de Mutsaersstichting op basis van een bestuursovereenkomst onder aansturing van Bureau Jeugdzorg geplaatst.
'Onder de maat'
De samenwerking met de Mutsaersstichting verloopt in de praktijk niet volgens afspraak. Het inrichten van een goede werkorganisatie wordt hierdoor belemmerd. Het gaat daarbij om afspraken zoals de aansturing van personeel en de fysieke werkplek.
'Een van de belangrijkste taken van Veilig Thuis is het bewaken dat alle meldingen snel worden opgepakt en dat de hulpverlening op de juiste plek belegd wordt. Door de vermenging van taken bij de Mutsaersstichting en onvoldoende terugkoppeling naar Veilig Thuis is het hiervoor benodigde overzicht onder de maat' aldus de Venlose wethouder Ramon Testroote (Welzijn & Zorg). 'Er is geen aanleiding om te twijfelen aan de kwaliteit van de hulpverlening die door medewerkers van de Mutsaersstichting geboden wordt, maar bij serieuze problematieken als geweld in huiselijke kring kan er niet getornd worden aan de minimale vereisten van registratie en terugkoppeling, zodat er centraal overzicht is op de stand van zaken van alle gemelde casussen. Het gaat hier om een zeer kwetsbare doelgroep. Er is ons dus alles aan gelegen om deze problemen snel op te lossen.'
Spijtig
Dat het in elkaar vlechten van twee organisaties in één nieuwe organisatie extra energie zou vragen was voorzien. Om die reden en om de zorgvuldige overdracht van casussen naar de lokale hulpverleningsteams te waarborgen zonder dat er wachtlijsten zouden ontstaan, hebben de verantwoordelijke gemeenten van begin 2015 tot 1 juli zeven ervaren fulltime medewerkers extra ingehuurd. De afgelopen maanden is alles in het werk gezet om de samenwerking te verbeteren. Er is diverse malen overleg geweest met de Mutsaersstichting. 'Dat hebben we gedaan vanuit de overtuiging dat de stichting expert is in de aanpak van huiselijk geweld. Het is dan ook zeer spijtig om te moeten concluderen dat we er niet uit komen voor wat betreft de inrichting van een goed functionerend Veilig Thuis', zegt wethouder Testroote, namens de samenwerkende gemeenten.
Aansturing
Gemeenten kiezen ervoor om de 6,11 FTE, die nu vanuit de Mutsaersstichting worden gedetacheerd, niet meer via de Mutsaersstichting in dienst te nemen. Ze zijn wel bereid de betrokken medewerkers rechtstreeks een dienstverband te bieden. Testroote: 'Het probleem zit niet in de competenties of de intenties van de betrokken medewerkers, maar in het ontbreken van eenduidige aansturing en duidelijkheid betreffende rollen en verantwoordelijkheden.' De subsidie die de Mutsaersstichting ontvangt, loopt per 1 juli aanstaande af en wordt niet voortgezet. Bureau Jeugdzorg Limburg is nu tot het einde van het jaar verantwoordelijk voor de uitvoering van Veilig Thuis. De samenwerkende gemeenten in Noord- en Midden Limburg zullen in de loop van dit jaar bepalen hoe de definitieve uitvoeringsorganisatie er vanaf 1 januari 2016 uit zal gaan zien.