LEUDAL - Voor de uitvoering van jeugdhulptaken maken de gemeenten afspraken met jeugdhulpaanbieders. Met de Mutsaersstichting, een van de grotere aanbieders, liepen de onderhandelingen eind 2014 echter spaak. Om cliënten toch van de benodigde hulp te voorzien werd in december een
overeenkomst ondertekend voor het eerste kwartaal van 2015, tussen de Mutsaersstichting en de gemeenten Leudal, Maasgouw, Echt-Susteren, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Weert. Na intensief overleg tussen alle partijen, is nu uiteindelijk ook voor de rest van 2015 overeenstemming bereikt.
Bemiddeling
De gemeenten in Midden-Limburg zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de uitvoering van de
jeugdhulp. Zij voeren deze taken niet zelf uit, maar doen dat samen met de aanbieders. Zo sloten de zeven gemeenten eind 2014 al met 43 jeugdhulpaanbieders een overeenkomst, maar met de Mutsaersstichting, een aanbieder van gespecialiseerde jeugdhulp, kwam men dus niet tot een overeenkomst. Het verschil tussen de begroting van de Mutsaersstichting en het geld dat de gemeenten beschikbaar hebben voor de uitvoering van jeugdhulptaken bij deze instelling, was te groot. Daarom werd de landelijke Transitie Autoriteit Jeugd gevraagd om te bemiddelen.
Nieuwe cliënten
Nu alsnog overeenstemming is bereikt, is de zorgcontinuïteit voor alle jeugdhulp bij de Mutsaersstichting verzekerd en kan zij ook nieuwe cliënten aannemen, zo liet de gemeente Leudal weten. Het leveren van gespecialiseerde jeugdhulp door de Mutsaersstichting is in 2015 geregeld onder dezelfde voorwaarden en bezuinigingstaakstelling, die ook voor de in 2014 reeds gecontracteerde aanbieders golden.