Gemeente en inwoners zijn dumpingen drugsafval meer dan zat

23 feb 2018, 17:18 Nieuws
20180222165702 1
3ML
LEUDAL - De gemeente Leudal, maar ook veel inwoners zijn het onderhand spuugzat: de afvaldumpingen van drugslaboratoria in het buitengebied. De maatschappelijke kosten voor de gemeente - en uiteindelijk dus voor de bewoners - die horen bij het opruimen van het afval loopt in de duizenden euro’s.
Na de recente voorvallen in Baexem was dinsdag Hunsel aan de beurt. Langs de A2 werden weer vaten aangetroffen. In de eerste instantie werd nog gedacht dat de vaten lekten, maar dat bleek gelukkig niet het geval.
Milieuschade
Als de vaten met chemisch afval lekken en het afval in de grond terechtkomt, lopen de kosten immers op tot in de tienduizenden euro’s. De grond moet dan namelijk worden afgegraven in een poging de milieuschade te beperken. De politie doet haar uiterste best, maar voor het voorkomen van dit soort dumpingen en milieuschade daardoor zijn ook de oren en ogen van burgers nodig, zo liet de gemeente weten.
Veilig
Inwoners kunnen zelf zaken herkennen die kunnen duiden op criminele activiteiten. De gemeente roept op om die zaken altijd te melden bij de politie, of via Meld MIsdaad Anoniem (0800-7000). De politie onderneemt altijd actie op basis van een melding. Wat die actie is hangt natuurlijk af van de situatie. Soms merken melders daar zelf niets van, bijvoorbeeld als er achter de schermen meer aanwijzingen worden verzameld. Het is zaak zich niet te laten ontmoedigen, meldde de gemeente op haar site. 'Melden heeft altijd zin en is veilig. Weet dat ook de politie zorgvuldig omgaat met informatie en verdachten niet vertelt wie de tipgever is.'
Protocol
Onder aansturing van de provincie Limburg heeft de werkgroep Georganiseerde Milieucriminaliteit van het RIEC-Limburg bovendien een nieuw protocol opgesteld voor een verbeterde aanpak van drugsafvaldumpingen en productieplaatsen van synthetische drugs. Dit bestaat uit de belangrijkste regels die in acht moeten worden genomen bij het aantreffen van drugsafvaldumpingen en het ontmantelen van drugslabs. De uniforme werkwijze kwam tot stand in samenwerking met onder meer gemeentes, natuurorganisaties, Waterschap Limburg, brandweer, politie, Openbaar Ministerie en Belastingdienst. Ook met dit het protocol willen de organisaties onder meer de veiligheid van burgers en professionals waarborgen, de negatieve gevolgen voor milieu en gezondheid verder verkleinen en de opruimkosten minimaliseren.