Gaat Arriva ook stoppen in Haelen en Baexem?

12 jun 2015, 16:53 Nieuws
spoor haelen
LEUDAL - Nu na alle perikelen bij NS/Abellio het ernaar uitziet dat Arriva de nieuwe vervoerder in Limburg wordt, is het voor de gemeente Leudal en haar inwoners natuurlijk vooral de vraag of die nieuwe vervoerder ook gaat stoppen in Baexem en Haelen.
Gisteren heeft de Actiegroep Stations Leudal dan ook een open brief gestuurd naar Anne Hettinga, voorzitter Raad van Bestuur van Arriva Nederland. De werkgroep pleit daarin nogmaals voor de aanleg van stations in Leudal.
Weinig wol
'De realisatie van een stroptreinverbinding Roermond - Weert betekent dat de bereikbaarheid van de verschillende kernen verbetert en dat de economische kansen voor alle inwoners van onze gemeente worden vergroot. Inmiddels zijn we vele vergaderingen, publicaties en beloftes verder: veel gespin, maar weinig wol', zo schreef de werkgroep onder andere.
7b9ea7ce 25fc 4e28 b04c 64609bf077b9
Nieuwe hoop
'Er is nog steeds geen toezegging voor de realisatie van de stations in Baexem en Haelen, terwijl de infrastructuur hier reeds grotendeels aanwezig is. Vandaar dat de werkgroep blij is met Arriva als nieuwe vervoerder. Hopelijk komt hiermee snel meer duidelijkheid en schot in de zaak. Tijdens de persconferentie deed de heer Hettinga de toezegging dat Arriva méér gaat doen dan is afgesproken in het contract ten behoeve van het vervoer van reizigers. Na de persconferentie gaf hij aan dat stoptreinverbinding Roermond Weert een van de tien projecten is die in aanmerking komen voor mogelijke realisatie. Dit geeft nieuwe hoop op een daadwerkelijk realisatie van deze stations', gaf de werkgroep aan.
Fervent voorstander
De plannen worden gesteund door de gemeente Leudal. Deze heeft toegezegd om de kosten van 1,6 miljoen euro voor de inrichting en ontsluiting van de stations voor haar rekening te nemen. Het Rijk heeft stations in Baexem en Haelen op de lijst van nog te financieren treinhaltes heeft gezet. Gedeputeerde Van der Broeck is fervent voorstander van de stations en ook NS heeft kenbaar gemaakt dat er interesse is om de stoptreinverbinding Roermond - Weert te realiseren, mits de provincie een bijdrage levert in de kosten voor het aanpassen van de spoorverbinding, de aanleg van de stations en het laten rijden van de treinen. Voorafgaand aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Limburg hebben de grootste partijen, die inmiddels deel uitmaken van de coalitie, aangegeven voorstander te zijn van de realisatie van de stations. Ook als dat betekent dat de provincie een eventueel jaarlijkse financiële bijdrage moet geven.
Hamvraag
Tijdens de persconferentie afgelopen maandag heeft de Werkgroep Stations Leudal gevraagd naar de realisatie van de stations in Baexem en Haelen. Daarop kwam geen duidelijk antwoord. Vandaar dat de werkgroep Hettinga middels de open brief nog eens de hamvraag stelt: Wat gaat Arriva concreet doen om de stoptreinverbinding Roermond-Weert op korte termijn te realiseren? Het is duidelijk dat voor realisatie toestemming benodigd is van de NS. Vandaar dat de werkgroep ook een beroep zal doen op alle politieke partijen van de Provinciale Staten van Limburg én de NS om een duidelijk standpunt in te nemen.