Formele klacht Wagemans over informatievoorziening jachthaven Neer

03 dec 2015, 14:33 Nieuws
img 8484
LEUDAL - Raadslid Thieu Wagemans (Ronduit Open) heeft een formele klacht ingediend bij burgemeester Verhoeven van Leudal, met betrekking tot de informatievoorziening aan raadsleden door wethouder Vogels (CDA). Het gaat daarbij om de financiering van de plannen voor de jachthaven in Neer.
In de raadsvergadering van 17 november behandelde de gemeenteraad dat financieringsvoorstel. Door Wagemans werden toen diverse opmerkingen gemaakt over de bijdrage die door ontgrinder Kuypers Kessel zou worden geleverd.
Compensatiebijdragen
'Allereerst werd de raad niet gehoord omtrent een door u namens het college in december 2014 gesloten overeenkomst, terwijl de overeenkomst daaromtrent wel een bepaling bevatte', schrijft het raadslid aan de burgemeester. 'Niet bekend is wie het initiatief heeft genomen om de overeenkomst niet aan de raad voor te leggen. Graag verneem ik hierover. Op de tweede plaats stelde Ronduit Open vraagtekens bij de aanwending van door Kuypers Kessel te betalen compensatiebedragen. Wethouder Vogels reageerde daarop met de mededeling dat deze vragen ten onrechte werden gesteld, omdat de raad al in maart door hem was geïnformeerd.'
Onjuist
Wagemans twijfelde aan die informatie en trok één en ander na. 'Het blijkt dat de mededeling van maart - waar de wethouder aan refereerde - geen betrekking had op de ontgrinding waarover u in december 2014 een overeenkomst sloot, maar op een mogelijk toekomstige grootschalige ontgrinding waarvan thans allerminst zeker is of deze zal worden vergund, laat staan dat er reeds sprake zou zijn van compensatieverplichtingen zijdens Kuypers Kessel. Tijdens de commissievergadering van 1 december weigerde wethouder Vogels nadere informatie hierover te geven en vragen te beantwoorden. In plaats daarvan verwees hij naar een ambtelijk medewerker. Deze bevestigde dat de collegemededeling van maart inderdaad geen betrekking had op de in december 2014 gesloten overeenkomst. De door de wethouder gegeven informatie was bijgevolg onjuist' aldus Wagemans.
Afstandelijk
'Ik kan niet beoordelen of de mededeling van wethouder Vogels in de Raad het gevolg was van het niet beheersen van het dossier of van bewuste misleiding van raadsleden. Maar de gang van zaken, in casu het verstrekken van onjuiste informatie aan raadsleden, acht ik in strijd met de regels zoals die gelden met betrekking tot de wettelijk vastgelegde plicht van wethouders om raadsleden correct en volledig te informeren' schrijft het raadslid. Hij wijst de burgemeester verder op zijn verantwoordelijkheid als voorzitter van college en raad. 'Ik realiseer me dat recent door meerdere partijen in andere dossiers reeds een beroep op u is gedaan uw verantwoordelijkheid op het vlak van informatievoorziening serieus te nemen. Ik meen dat u ook in dit geval niet langer een afstandelijke houding kunt aannemen, die erop neer komt dat het een zaak van wethouders is of raadsleden correct worden geïnformeerd. Integendeel, de zorg voor een adequate informatievoorziening is onlosmakelijk aan uw functie is verbonden' besluit Wagemans.

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…