Financiële energiesteun voor gemeenschapshuizen na welles-nietes discussie

03 nov 2022, 6:18 Nieuws
img 3413
LEUDAL - Er moet snel financiële steun komen voor exploitanten van gemeenschapshuizen, sporthallen en verenigingsgebouwen in Leudal, om de enorm hoge energiekosten te kunnen opvangen.
Dat besluit werd genomen door de gemeenteraad, nadat oppostitiepartij Ronduit Open een amendement had ingediend.
De gemeenteraad besloot eerder al om de gemeentelijke accommodaties te verduurzamen, maar dat gaat nog wel even duren. Fractievoorzitter Stan Backus van Ronduit Open had daarom vragen aan wethouder Wijers (Samen Verder) gesteld. Hij wilde weten wat de gevolgen voor de gemeenschapshuizen waren door de stijging van prijzen voor gas en elektra. Wijers antwoordde, vlak voor de vergadering, schriftelijk dat ze van geen enkel gemeenschapshuis de situatie met betrekking tot de energie kende.
Dat bleek niet te kloppen. De wethouder had twee maanden eerder de gemeenschapshuizen een enquête gestuurd met vragen over de exploitatie. Tijdens de raadsvergadering werd door Backus nogmaals de vraag gesteld of wethouder Wijers op de hoogte was van de situatie bij de gemeenschapshuizen. Dit keer antwoordde ze dat ze wist van de enquête, maar dat ze geen vragen over de energie had gesteld. Backus, die inmiddels de vragen van de enquête had ontvangen, las er uit voor dat er wel degelijk naar de energiekosten van de gemeenschapshuizen was gevraagd. Wijers probeerde zich uit de situatie te redden door aan te geven dat ze de antwoorden niet kende.
Schorsing
Samen Verder vroeg vervolgens een schorsing aan om een stemverklaring te geven op het ingediende amendement. De fractie steunde dit in eerste instantie niet, omdat er een bedrag in werd genoemd dat niet onderbouwd was. Backus besloot daarop het amendement aan te passen en raadslid Sleven (Samen Verder) voegde daar nog aan toe dat ook verenigingsgebouwen gesteund moeten worden.
De hele raad stemde daarop in met het amendement en droeg het college op het besluit om de gemeenschapshuizen en verenigingen te compenseren voor de hogere energielasten.