Euregio’s roepen regeringen op tot vergoeding testkosten voor grenspendelaars

16 apr 2021, 12:45 Nieuws
corona test 5931201 1920
Pixabay - Kollinger (CC0-Public Domain)
LIMBURG - Dagelijks steken duizenden grenspendelaars de grens met Duitsland en Nederland over om te gaan werken. Bij de GrensInfoPunten van de vijf Euregio’s komen veel vragen binnen over de kosten van de verplichte coronatesten voor grenswerkers, die zich iedere 72 uur moeten laten testen.
Vooral degenen die niet in loondienst zijn bij een Duits bedrijf krijgen te maken met hoge kosten. Zij vallen buiten de éénmaal per week verplichte test die voor Duitse bedrijven vermoedelijk vanaf midden volgende week gaat gelden.
Extra kosten
Toch kunnen ook Nederlandse grensarbeiders in Duitse loondienst, die zich via de Duitse werkgever kunnen laten testen, alsnog tegen extra kosten aanlopen. In principe hoeft de Duitse werkgever namelijk maar een test per week aan te bieden. Omdat testen met een geldig testbewijs en zonder klachten niet mogelijk zijn bij de GGD’s nemen commerciële testpartijen dit over. Voor grenspendelaars is een negatieve test 72 uur geldig waardoor er in zes dagen twee testen nodig zijn. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen.
Boodschappen
De vijf Euregio’s roepen daarom zowel de Duitse als Nederlandse overheid op dit gezamenlijk op te lossen. Ze pleiten ervoor dat Nederlandse én Duitse grenswerkers hetzelfde behandeld worden als werknemers in Duitsland en Nederland en dus geen kosten hoeven maken bij verplichte testen. Het pleidooi van de Euregio’s is niet bedoeld om het doen van boodschappen, tanken over de grens of om uitstapjes weer mogelijk te maken. Ook is het niet de intentie de impact van het coronavirus te bagatelliseren, zo laat men weten: 'Het doel is om het noodzakelijke economische grensverkeer niet te belemmeren, maar op een eerlijke manier te steunen door de kosten daarvoor te dragen en een testinfrastructuur in Nederland te ontwikkelen. Dit geldt ook voor noodzakelijk familie- en artsbezoek, scholieren en studenten.'